Marko Stojanovic Louis, 2016

Marko Stojanović: životna i muzička priča sina slavnog Louisa

Glas.ba RTV

Otac mu je bio neobična i jedinstvena pojava na ovoj muzičkoj sceni, a poslije izlaska Markovog drugog albuma ”Beskraj”, sve je očiglednije da sin nastavlja i obogaćuje originalni put popularnog Louisa, koji je tragično stradao prije šest godina.

Pod etiketom beogradske izdavačke kuće Lampshade Media, 20. aprila izašao je novi album Marka Stojanovića pod nazivom ”Beskraj”.

Već ova vijest je dovoljna da privuče sada već nemalu njegovu publiku u Srbiji, ali u ostatku regiona Marko još nije toliko poznat koliko je bio njegov otac, pa ćemo priču početi od 1980-ih godina, kada je na muzičkoj sceni ‘ekplodirao’ do tada nepoznati pjevač iz Leskovca, Ljubiša Stojanović.

Još od djetinjstva imao je nadimak Louis, jer je sjajno imitirao legendarnog jazz pjevača (i trubača) Louisa Armstronga. I nikom’ ništa da je samo imitirao. Ljubiša je tom i drugim velikanima jazza, soula i bluesa, čije pjesme je pjevao na nastupima, davao svoju osobitu notu, kao u ovoj izvedbi slavne teme ”Summertime” iz Gershwinove opere ”Porgy and Bess”, koju je Satchmo snimio sa Ellom Fitzgerald.

O odrastanju s takvim ocem, njegov sin Marko je u jednoj prilici ispričao:

Louis u životu, pa i u muzici, nikad nije pravio kompromise. Od malih nogu je slušao soul i džez, ali je rastao i uz narodnu muziku koju je pevala njegova majka. Tako je voleo da izvodi “Ne kuni me, ne ruži me, majko”, koju svi nazivaju njegovom, iako se zapravo radi o staroj narodnoj pesmi. On je spajao nespojivo, nešto što pre njega niko nije radio, i tako je pravio specifičan, sopstveni žanr. Iako je to u biti narodna muzika, u njoj ima dosta soula, bluza, fanka. To je, u stvari, taj pravi world music.

Da, kada se 1980. godine pojavio upravo taj LP ”Ne kuni me, ne ruži me majko”, Louis je preko noći postao senzacija. Ne u onom turbo-folk miljeu, dapače nešto posebno su u njemu prepoznali čak i svi koji su tvrdoglavo odbijali čuti bilo šta izvan rock zvuka. Prepoznali su njegov životni ‘soul’.

Nakon ovog uvoda, slijedi priča o Marku.

1 razmišljanje na “Marko Stojanović: životna i muzička priča sina slavnog Louisa

Komentari su zatvoreni.