Radojka Sverko

Svaki umjetnik koji dočeka 50 karijere zaslužuje respekt

Muzika - regija Show Time

Radojka Šverko, pjevačica najraznolikijeg opusa, od šlagera i popa, preko rocka i rock opera, do soula, jazza i gospela, spada u sam vrh muzičke umjetnosti 20. stoljeća i zaslužuje veliki koncert koji se priprema uz njen jubilej.

Jedna od najvećih diva regionalne muzičke scene, Radojka Šverko, koncertom u KD Vatroslava Lisinskog će 6. maja/svibnja obilježiti 50 godina pjevačke karijere.

Umjetnica je okupila respektabilne glazbenike i višegodišnje suradnike, među kojima su dirigent Alan Bjelinski, prof. Vladimir Babin, pijanista i vođa Radojkina pratećeg sastava, te umjetnički producent slavljeničkog koncerta Olja Dešić, poznat po suradnji s Oliverom Dragojevićem, Nenom Belanom i Markom Toljom. Dešić također djeluje kao glazbeni pedagog, aranžer, producent, skladatelj, te autor mjuzikala. “Znala sam da je Olja odličan glazbenik i aranžer, ali kakve je aranžmane za ovaj koncert osmislio – to nisam mogla ni sanjati. Naprosto me njegove orkestracije dirnu do suza”, oduševljena je Radojka.

Radojka Šverko bogatu karijeru službeno je započela koncertom na otoku Sveta Katarina kraj Rovinja, 1967. godine i do danas je najnagrađivanija estradna umjetnica. Od prvoga trofeja koji je 1969. osvojila na Kanarskim otocima i nagrade za interpretaciju 1970. u Rio de Janeiru, nastupala je i osvajala nagrade diljem svijeta, najčešće izvodeći pjesme Alfija Kabilja.

Velik dio publike Radojku možda najbolje prepoznaje po uspješnicama mediteranskoga stila poput “Kud plovi ovaj brod(autor nedavno preminuli Esad Arnautalić) i “Lanterna” (autorski rad pjevačice i Mirjane Bobuš), no ona je u svojoj bogatoj karijeri snimala i izvodila razne žanrove. pop, rock, soul, jazz, gospel i world glazbu, te surađivala s brojnim autorima i glazbenicima.

Dio svoje karijere provela je igrajući glavne uloge u muzičko-scenskim djelima – rock operama Gubec beg’ i ‘Grička vještica’, te mjuziklima Jadnici, Karolina Riječka i Mirakul.

Radojka je posljednji puta samostalni koncert u Lisinskom održala sada već davne 1986. godine, a ovaj obljetnički koncert nosi naslov “Život moj“, prema pjesmi koju je za Radojku napisao poznati šansonijer i skladatelj Zvonko Špišić.