Narcis Vučina & Zijah Sokolović, s posvetom Dušku Trifunoviću

Muzika BiH Show Time

Poznati sarajevski kantautor Narcis Vučina, objavio je album “Poezija i šansona“, na kojem je ugostio jazz velikana Matiju Dedića te legendarnog glumca Zijaha Sokolovića koji su svojim interpretacijama dali poseban doprinos šarmu ovog izdanja.

Izdanje sadrži 27 naslova, od čega su otprilike pola pjevane pjesme, a ostatak recitali koje kazuje Zijah Sokolović uz klavirsku pratnju Matije Dedića i na albumu su naizmjenično predstavljene .

No, ono što je posebno vrijedno – sve ih povezuju stihovi Duška Trifunovića, velikog prijatelja i saradnika Narcisa Vučine.

“Ovaj album je kao aspirin. Nađite neko tiho, intimno mjesto u svome domu. Smjestite se udobno, upalite par svijeća, pustite album i uživajte u poeziji kakve više nema i u šansoni kakve više nema. Poezija i šansona su kao jelo. Nadam se da će vama biti bar kao predjelo”, rekao je Narcis povodom izdavanja albuma koji nosi posvetu ”Dušku (da nije tebe bilo…)”.

Narcis je na sarajevskom Filozofskom fakultetu stekao titulu profesora engleskog jezika, a u Muzičkoj školi završio je violinu. Radio je na TV Sarajevo kao muzički urednik i tih 1970-ih godina započinje i samostalnu pjevačku karijeru, surađujući upravo s Duškom Trifunovićem, koji je napisao stihove za Nacrisov prvi singl ”Zlatne suze”, objavljen 1975.

 narcis vucina

Bogatu muzičku karijeru Narcisa Vučine obilježile su brojne saradnje, ponajviše u ulozi autora i aranžera na izdanjima Seida Memića Vajte, Amile, Gorana Kovačevića (pjevač grupa Čisti zrak i Teška industrija), grupa Radio i Maratonci itd. Novijoj generaciji, pak, poznat je kao autor hit pjesme Crvene jabuke ”Jazz’ba”.

Iz sredine ’70-ih poznat je akustičarski duo Narcis & Slobodan (Samardžić), a poznate pjesme su im bile “Albatros” i ”Čisti zrak” (na stihove D. Trifunovića i uvrštene su na novi album), te “Lenora” i ”Muk u vasioni”.

Album album “Poezija i šansona”, inače, stiže četiri godine poslije jednako netipičnog projekta kojeg su pod naslovom ”Ručni rad – Sarajevo” zajednički realizirali Žera i Narcis.

narcis i zera - omot