ploce-reizdanja

Record Store Day, odlična prilika za kolekcionare

Muzika - regija Show Time

Veliki svjetski revival vinilnih ploča još se u istoj mjeri nije razvio kod nas i Dan prodavnica ploča možda je prava prilika za one koji se još dvoume u vezi s povratkom vinilu, a svakako odlična za već prekaljene kolekcionare da obogate zbirku.

Izdvači diljem svijeta i ove su godine za Record Store Day, 22. 4., pripremili niz zanimljivih izdanja specijalno za ovu priliku, kao i brojne velike popuste.

Posebno su zanimljiva neka prigodna reizdanja LP ploča, koja na tržište plasiraju i ovdašnji diskografi i iz kataloga Menarta (koji posluje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji) izdvojili smo vrlo interesantnu Record Store Day ponudu vinila.

box set reizdanja

Slavna rock grupa Toto je svoja dva hita, “Africa” i “Rosanna”, objavio na posebnom vinilu, odnosno kao ploču u obliku kontinenta Afrike. Ovo specijalno reizdanje limitirane edicije iz 1982. je prvo kojim Toto slavi 40. godišnjicu karijere.

Kolekcionarima će biti zanimljivo i četverostruko LP izdanje Bruce Springsteen & The E Street Band ”Hammersmith Odeon, London ’75”, što je snimak sa prvog Bossovog nastupa izvan SAD-a, a sada je prvi puta dostupan na vinilima.

Iz Menartovog Sony Music kataloga u subotu će biti dostupne i sljedeće ploče: André 3000 “All Together Now” ( 7″), Johnny Cash “The Johnny Cash Children’s Album” (LP), Ben Folds “Sick With Love b/w She Got It Together” (10″), Robert Johnson “The Complete Recordings (The Centennial Collection) (3 LP), Little Mix “Glory Days” (LP), Harry Nilsson “Nilsson Schmilsson” (LP), Santana “Woodstock Saturday August 16, 1969” (LP), Sia “Spotify Sessions” (LP), Soul Assassins “Muggs Presents … The Soul Assassins Chapter 1” (LP) i Dennis Wilson “Bambu (The Caribou Sessions)” (2 LP).

Croatia Records će u Hrvatskoj svoja LP izdanja (Parni valjak, Vlatko Stefanovski, Prljavo kazalište, Psihomodo Pop, Van Gogh, Grupa 220, Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić, Colonia, Dino Merlin) prodavati s 10% popusta, a poseban je određen za ekskluzivni “Bijelo dugme box set deluxe“, zbirku svih njihovih LP ploča uz bogati booklet, koja će se prodavati za 1499 kn (200 eura), umjesto standardnih 1999 kn (oko 270 eura).

bijelo dugme LP box set
CroRec, koji u Srbiji nosi stari naziv Jugoton, popust za set Bijelog dugmeta ima i na tom tržištu, gdje će iznositi čak 50 % redovne cijene. Također, sva izdanja Croatia Recordsa će se u Srbiji prodavati uz 20% nižu cijenu, dok će se CD albumi iz njihove popularne edicije “Zimzeleno a novo” nuditi za 799 dinara (6,5 eura).

Jugoton u Beogradu 22. 4. od 13 sati priređuje i vrlo interesantnu panel diskusiju na temu ”Muzika i radio – večiti saputnici”, o kojoj će diskusiju voditi Maja Raković (Naxi radio), Petar Peca Popović (poznati rock kritičar i novinar), Nikola Glavinić (Radio Novi Sad), Aleksandar Gajović (Ilustrovana politika), Vlada Janković Džet (Beograd 202) i Ivan Stanić (Muzej nauke i tehnike u Beogradu).

Ove smo vam primjere iznijeli samo kao preporuku: ako ste među onima koji se nisu ograničili samo na digitalne downloade, već cijene i fizička izdanja muzike – obavezno do subote obiđite music shopove svih izdavača u svim gradovima (gdje ih ima), jer ćete u bezbrojnim ponudama naći nešto zbog čega će taj mali napor vrijediti.