Lunar-Button-Darmec

Soul Button i Darmec otvaraju Lunar 2017

Muzika BiH Show Time

Soul Button i Darmec nastupaju prvog dana Lunara, u petak 21. aprila, što je najbolji početak četvrtog izdanja zeničkog festivala elektronske muzike, a da jeste tako, odmah ćete znati nakon upoznavanja sa karijerom i opusom ovih izvođača.

Soul Button stiže iz Berlina. Svoj izdavački brend Steyoyoke je pokrenuo 2012. godine i cijelo ovo vrijeme je posvetio da mu udahne dušu ‘inovatora’, a prema svim pokazateljima u tome je itekako uspio.

Zbog toga je njegov najkraći opis – da je postigao jedinstven zvuk koji ga obilježava, a vrlo važno je spomenuti da je njegov zaštitni znak stalna bliskost sa publikom i fanovima, što je bio način da potiče svoju kreativnost i u tome nalazi inspiraciju.

Zahvaljujući svojim sanjivim podcastsovima, radio emisijama, uključujući i njegov projekat ”Inner Symphony”, Button je s lakoćom znatno povećao broj svojih sljedbenika u proteklim godinama.

Soul Button

Njegova muzika je pravi deep house, međutim njegova raznolikost se može obilježiti zajedničkim nazivnikom ”melodični techno”.

Njegov zasluženi uspjeh proteklih nekoliko godina, potvrđuje njegovo trenutno mjesto na elektronskoj muzičkoj sceni. Ima jako mnogo turneja i rezervisanih nastupa širom svijeta, ali i mnogo vremena provodi u studiju i dosljedno objavljuje nove pjesme.

Prvi njegov službeni EP za Steyoyoke bio je ”Shadows”, sa kojeg se broj ”In My Stride” i dan-danas intenzivno svira, dok su ”Play Again” i ”Swift Minds” još dva monumentalna izdanja, a tema ”Wraith” priznata od vrhunskih umjetnika ovog žanra.

Darmec na neki način predstavlja sličnu priču inovativnog i vrlo perspektivnog autora. Rođen u Birminghamu, odakle potiče niz značajnih britanskih rock grupa, u svijet muzike je ušao najprije kao klavijaturista, pa je svirao bubnjeve, a onda završio za DJ pultom. Samo nekoliko godina nakon što je otkrio techno, on je 2011. počeo raditi vlastite pjesme i u njima, inspirisan vožnjom, snagom, bassom, uvijek uspijeva proizvesti atmosferu, koja vam jednostavno daje energiju i raspoloženje.

Iako je počeo raditi relativno kasno, u 26-oj godini, na odličnom je putu da nadoknadi propušteno vrijeme i već izdaje za neke od uglednih izdavača: Elektrax, Audio Elite Records, Naughty Pills i Darker Sounds. U pjesmama kao što su ”Human Strobe” i ”Dynamic”, pokazao je da ima ruku i za remix, a to pokazuje i pobjeda na takmičenju Darker Sound and Resorted, a njegovi remixi ”Gaps” by R.Cooper i ”Bretterling” by Matt Mus bili su veoma popularni na Beatport ljestvici.

Darmec

Ostali Darmecovi uspjesi do sada su EP ”Levitation”, a posebna vijest je sigurno ta, da je Martin Gore iz Depeche Mode njegovu pjesmu ”Fashion” izvodio na setu DJ zagrijavanja na njihovom Delta Machine Tour 2013/14.

Od Darmeca u budućnosti možemo očekivati samo veće i bolje stvari, i kao DJ-a, i kao producenta, tako da će kroz koju godinu publika zeničkog Lunara s ponosom isticati da ga je upoznala već na početku njegovog strelovitog uspona.

Soul Button i Darmec nastupaju prvog dana Lunara, u petak 21. aprila, što je najbolji početak četvrtog izdanja zeničkog festivala elektronske muzike i znak više da i od ovog događaja, kao u priči o Darmecu, u budućnosti možemo očekivati samo veće i bolje stvari.