miladin sobic

Sjećate li se Miladina Šobića, samozatajnog kantautora?

GPS za dušu Vremeplov

Miladin Šobić nikada nije bio velika zvijezda, a svi su ga voljeli. Sa scene se povukao naglo, poslije obiteljske tragedije, i tek povremeno se sjetimo ovog originalnog kantautora, čiji album ”Umjesto gluposti” je izdan upravo na današnji dan prije 35 godina.

Miladin Šobić, kantautor rodom iz Nikšića i s prebivalištem u Sarajevu, na današnji dan, 18. 4. 1982. godine, objavio je za Diskoton svoj drugi i zadnji studijski album pod nazivom “Umjesto gluposti“.

U svom prepoznatljivom ironičnom stilu album je “posvetio nikome i onima drugima”.

Materijal je sniman u subotičkom “Muzičkom ateljeu” od 21. 2. do 8. 3. Svih deset songova, koliko se pojavilo na ovom izdanju, napisao je Šobić, a aranžirao ih je i album producirao Gabor Lenđel, klavijaturista Teške industrije. On je bio i jedini poznati instrumentalist na snimanju, dok su ostatak ekipe činili lokalni subotički muzičari.

Poseban uspjeh imale su pjesme “Đon“, “Umjesto gluposti“, “Cipele nove” i “Svetozara Markovića 39“.

Iako nikada nije postao velika estradna zvijezda u nekadašnjoj zemlji, Šobić je sa samo dva albuma ostavio veliki trag na kantautorskoj sceni. Njegovu jedinstvenu ljubavnu liriku nerijetko su bojili stihovi s pritajenim cinizmom (A zar nije štos životu razbit’ nos, da osjeti on tvoj đon, tvoj đon), urbanim duhom, studentskim buntom i dosta sjete (Vučem noge i očev kaput nimalo nov, svojoj duši tražim krov, svojoj duši tražim dom).

1982 - Sobic, Davorin i Vajta
Dodjela Diskotonovih trofeja za tiraže, 1982. godine:
Šobić iza Vajte i Davorina, s
amozatajan, kakav je uvijek bio

Na sceni je imao karizmu zbog koje njegove kolege na zajedničkim nastupima nikada nisu voljeli nastupati poslije njega. No, sam nikada nije žudio da bude slavan i zbog toga je imao manji broj poklonika nego što je zavrijedio, ali su zato bili odani i Šobić je za njih ostao jedan od kultnih likova ovdašnje muzike.

Životna priča Miladin Šobića, koji je rođen 1956. godine u Nikšiću, obiluje obratima. Kao srednjoškolac počeo je pisati pjesme i presudan je bio njegov odlazak u Dubrovnik, na studij turizma. Studentski život bio mu je velika inspiracija, pa 1975. objavljuje prvu pjesmu ”To sam ja”, koja dobija status himne dubrovačkih studenata. Na muzičkom festivalu Omladina koji se tradicionalno održavao u Subotici, osvojio je drugo mjesto s pjesmom ”Daj nam neba”, a onda se preselio u Sarajevo, gde je i ostvario najveća djela svoje karijere.

U saradnji sa klavijaturistom Gaborom Lenđelom, za sarajevski Diskoton snimio je 1980. godine prvi album ”Ožiljak”. U vrijeme izlaska drugog albuma ”Umjesto gluposti” bio je na vrhuncu, a onda nestao sa scene.

miladin_sobic_album

Šeherezada, sestra Miladina Šobića, otprilike u vrijeme izlaska drugog albuma teško se  razboljela i on je zaustavio sve svoje aktivnosti. Ostat će legenda priča o tome da mu je ponuđeno snimanje dueta sa slavnim Lionelom Richiem i da je Šobić odbio dok mu sestra ne ozdravi. Nažalost, ubrzo je preminula. Kantautor je bio snimio pjesme za svoj treći album, koji je pod nazivom “Barutana ljubavi” čekao na objavu. Ni on se nikada nije pojavio. Puno kasnije neke od neobjavljenih pjesama procurile su na internet, a jedan od tih bootleg songova, “Ašik Ajša” stekao je kultni status među Šobićevim fanovima.

U godinama koje su slijedile sporadično su se mogle čuti škrte informacije iz njegovog života koji je nastavio da vodi u rodnom Nikšiću. Pričalo se kako je nestao bez traga, da je postao monah, da se osamio na planini…

Zadnjih godina su se pojavljivale i priče o Miladinovom povratku, no on se ne događa i teško da hoće ikada. Na veliku žalost onih koji i poslije 35 godina vole njegove pjesme.

2 razmišljanja na “Sjećate li se Miladina Šobića, samozatajnog kantautora?

  1. Sobic je prije svega duboko produhovljen covjek. Neki tragaju cijeli zivot za tim duhom u sebi i ne uspiju ga naci. Sobicu je To bilo urodjeno kao i talenat pjesnistva i muzickog stvaralastva. Oni koji sebe ne prepoznaju u Njegovim pjesmama na pogresnom su putu i u zabludi. Ja Sam prije 10 godina slusao prvi put Sobica i Poruku nekih njegovih pjesama nisam mogao dubinski duhom da shvatim i poimam. Sada posle 10 godina puno stvari iz njegovih pjesama vidim Jos bolje i Jos ih vise Volim. Miladin Sobic za mene je prije svega vrhunski covjek a onda doktor i Genije za muziku. Hvala ti Miladine ziv i zdrav Bio 105 Pa opet.

  2. Aleksandre,naravno,tvoj odmeren komentar kaze u par recenica sustinu o ovom divnom coveku.Bozijem coveku,punom tajni sigurno,ali jednoznacno odredjenom pripadnoscu.Tako Bog daje svoje darove nama preko svojih odabranih koji su Ga prepoznali.Prepostavljam da uziva u miru i smatra da je dovoljno dao impulsa za one koji zele da ga slusaju i shvate.Ali kroz sva vremena,imace svoju publiku.

Komentari su zatvoreni.