Pop Art Festival – hommage za 50 godina sarajevske pop škole

Muzika BiH Show Time

Udruženje Pogon na Akademiji scenske umjetnosti i u Historijskom muzeju BiH priređuje prvi Pop Art Festival, od 20. do 23. aprila, čija tema je nadaleko poznati sarajevski humor i muzika, a o njima govore brojni istaknuti akteri scene.

ASU je domaćin panel diskusije koje će biti održana u petak 21. aprila i u subotu, 22. aprila i u njoj će o sarajevskoj muzičkoj sceni govoriti Elvis J. Kurtović, Saša Lošić, Enes Zlatar Bure, Sanjin Latifić, Damir Nevesinjac, Vedran Mujagić i Samir Hodović.

Kroz otvorene diskusije o temama “New Primitives”, “Rock Under the Siege” (čuveni projekt koji je kreiran sredinom 1994. godine na Radio stanici ZID i činili su ga koncerti i audio-video-print produkcija) i “Muzika danas” učesnici panela će se osvrnuti na značaj koji je muzička scena imala u razvoju popularne kulture i predstavljanja glavnog grada BiH kao regionalnog muzičkog centra.

dom mladih koncert

O specifičnom sarajevskom humoru u panel diskusijama će raspravljati istaknuti sarajevski glumci i reditelji Almir Kurt, Pjer Žalica, Zenit Đozić, Srđan Velimirović, Darko Ostojić, Senad Bašić, Saša Petrović, Damir Nikšić i Milan Pavlović.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala će biti održane kreativne radionice za studente i srednjoškolce, a jedan od gostiju je perspektivni grafiti umjetnik Benjamin Čengić, dok će jedan od najtalentiranijih sarajevskih umjetnika mlađe generacije, Rikardo Druškić, svoje djelo prenijeli na neobično umjetničko platno-putnički automobil “Seat Leon”, objavili su organizatori.

izvor: Fena

pop art festival 2017