Međunarodni dan prodavnica ploča – i minuta šutnje u BiH

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Internacionalni simbolični praznik Record Store Day, dan kada se slave sva mjesta gdje se prodaju muzička izdanja, u Bosni i Hercegovini će biti obilježen minutom šutnje.

Kada je grupa vlasnika prodavnica ploča i CD-ova u septembru 2007. u Baltimoreu priredila Records Store Day, vjerovatno ni slutili nisu da će zamisao toliko brzo i globalno biti prihvaćena diljem svijeta.

Od tada se svake godine, subotom u drugoj polovini aprila, na simbolične načine obilježava dan posvećen prodavnicama muzičkih izdanja i vrlo često se baš za tu priliku čuvaju objavljivanja specijalnih vinilnih i CD izdanja (ponekad u posebnim limitiranim edicijama), u music shopovima priređuju druženja izvođača i publike, postavljaju prigodne izložbe, izvode mali koncerti unutar ili ispred dućana…

metallica_record store day 2016
Metallica, nastup u music shopu, Record Store Day 2016.

Record Store Day ima i svoje svjetske ambasadore i u ranijim godinama to su bili, među ostalima, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Jack White, Dave Grohl, Metallica, a za ovu godinu tu počasnu ulogu dobila je američka kantautorica St. Vincent.

Danas na mjestu gdje je događaj rođen stoji natpis s posvetom slavnog ‘rock pisca’ Nicka Hornbyja: ”Record Stores ne mogu spasiti vaš život, ali vam mogu ponuditi nešto bolje”.

Ovogodišnji praznik prodavnica ploča događa se u subotu, 22. aprila, te će, kao i ranijih godina, prigodnim programima biti obilježen i u susjednim zemljama.

Record-Store-Day

U Beogradu je prvi put to izvedeno 2010. godine i dan se uglavnom obilježava još u Novom Sadu. Svaki diskograf u Srbiji unaprijed priprema popise izdanja koja će se nuditi uz pogodnosti, te priređuje prateće programe, a za ilustraciju ovogodišnjeg spomenimo cjelodnevnu manifestaciju u centru Beograda, iza koje stoji prodavnica ploča Mascom Store, koja će s partnerima prirediti nastup dječijeg Dfhora koji izvodi rock obrade, promociju novog albuma Bojane Vunturišević “Daljine”, muzičku radionicu za mlade koju vodi Tamara Ristić Kezz, gostovanje poznatih osoba ‘za gramofonom i svojim muzičkim izborom’, te izložbu rock fotografija autora Aleksandra Zeca, a od podneva do večernjih sati će trajati ‘Velika berza ploča’.

U Hrvatskoj se prvi puta Dan prodavaonica ploča priredio 2011., ambasadori (glasnogovornici) tog događaja su bili Edo Maajka, Damir Urban, Matija Dedić, Davor Gobac i ove godine Sara Renar, a po istom obrascu kao u svijetu, u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Rovinju, Zadru i Osijeku se u music shopovima prodaju sva izdanja po posebnim cijenama, priređuju druženja fanova sa muzičarima i izvode mali koncerti.

Zašto minuta šutnje u BiH?

Još od poratnih koridor-shopova, gdje se za konvertibilnu markicu moglo kupiti bilo koje muzičko izdanje iz svijeta, uredno sa fotokopiranim omotom, stanje se nije bitnije promijenilo, osim što su ‘copy shopovi’ sada poluskrivene tezgice.

A zvanični prodavači? Vjerovali ili ne, Banja Luka, Zenica, Mostar – i čak Sarajevo! – nemaju ni jednu specijaliziranu prodavnicu muzičkih izdanja.

Apsurdno zvuči: to je, u stvari, logično. Šta bi prodavali, kad u BiH nema diskografa?

record-store-day-2016

Nekada najveći Diskoton u ratu je mučki ubijen, Sarajevo-disk se tek nedavno revitalizirao, ali još nije prohodao, Muzička produkcija BHRT-a godinama nije ništa izdala na nosaču zvuka (osim Hari Mata Hari prošle godine), prije 15-ak godina agilni hercegovački Song Zelex se ugasio, sarajevski Gramofon u zadnje tri godine ima tri izdanja (a nikada nije ni imao velike ambicije, osim da se bavi ponekim posebnim projektom, kao što su rani Zoster, Basheskia, Sikter i Dubioza kolektiv), dok jednako skromni novi katalog ima i Hayat Production, čak i u opusu folk muzike (rock album Zone isključenja je rijetka nova iznimka).

Male borce s vjetrenjačama ni ne spominjemo. Povremeno su se pojavljivali i vrlo brzo nestajali.

Ispada da je muzička (rock) scena u BiH još i predobra kakvu podršku – nema. Svako potentnije muzičko ime ili kad-tad potraži izdavača izvan BiH (Dubioza kolektiv, Letu štuke, Skroz, EFC, Zoster, Regina, No Rules, Billy Andol, Frenkie, Sassja, Bezbeli apstraklije, Drumelody, Jester’s Play, Sopot, Divanhana, Balkaneros) ili objavljuju samizdat (Činčila, Helem nejse), odnosno free-download izdanja (Dubioza kolektiv, Futavci).

Šta, onda, oni i mi s njima da slavimo?

record-store-day-2