electro festival

Predstavljamo zvijezde electro festivala Lunar 2017

Muzika BiH Show Time

Ovogodišnji festival elektronske muzike, zenički Lunar, predvode četiri svjetske zvijezde, Darin Epsilon, Steve Shaden, Soul Button i Darmec. Upoznajući vas podrobnije s njima, predstavljamo najprije prvu dvojicu, čiji nastup je predviđen za 22. 4.

Darin Epsilon je producent, DJ, radijski voditelj, vlasnik izdavačke kuće i muzički kritičar iz Chicaga, koji se smatra rodnim gradom house muzike. Od 2008. do 2016. živio je u Los Angelesu, a od 2017. živi u Berlinu.

Muziku je radio za najcjenjenije izdavače, uključujući Perspectives Digital, Sudbeat, Global Underground, Hope Recordings, Renaissance, microCastle, Perfecto Records i Selador. Njegove produkcije su bezbroj puta ušle u Top 100 Beatporta, a nalazile su se na kompilacijama sa Nickom Warrenom, Hernanom Cattaneom, Arminom van Buurenom i mnogim drugim, a od saradnji izdvajaju se one sa Mattom Langeom, Robertom Babiczem, Betokom, Chrisom Fortierom…

Prošle godine nominovan je za najboljeg progressive house izvođača na godišnjem Beatport Awards, a 2011 godine John Digweed ga imenuje jednim od pobjednika svog DJ mix takmičenja, čiji su sponzori Bedrock i Ableton Live.

Darin-Epsilon

Kao DJ, pozornicu je dijelio sa super zvijezdama, ali je bio i headliner na velikim festivalima, Amsterdam Dance Eventu, Ultra Music Festivalu, BPM Festivalu, Burning Manu i South by Southwestu.

Trenutno je domaćin mjesečne radio emisije pod nazivom ”Perspectives”, koja je pokrenuta u novembru 2006. Svoju izdavački kuću ”Perspectives Digital” osnovao je u novembru 2010. godine, što je donekle reduciralo njegovu prisutnost i utjecaj unutar dance zajednice.

S druge strane, globalne marke kao što su MTV, American DJ, American Audio, Elation Professional i Global Truss su ga angažirali da radi muziku za njihova videa, a njegova muzika se nalazi i u dva filma, što ga svrstava u kategoriju rijetkih malih producenata koji su se našli na velikom ekranu.

Steve Shaden trenutno se smatra jednom od najvećih zvijezda u usponu na svjetskoj techno sceni, a slavu i poštovanje je stekao brzo, zahvaljujući nevjerovatnim muzičkim uspjesima.

Steve sklonost prema muzici izražava kao osmogodišnjak, kada počinje svirati bubnjeve, a u 13-oj godini počinje ljubav prema elektronskoj muzici, nakon što je počeo pratiti talijansku techno-progressive scenu i sve njene pionire ranih ’90-ih godina.

Početkom 2005 godine počeo je širiti svoje horizonte i usredotočio se isključivo na evropski techno pokret, stvarajući muziku koja ga definiše kao umjetnika.

Kroz sve ove godine Steveovu muziku su objavljivali najvažniji i najperspektivniji techno izdavači na tržištu, kao što su Phobiq, Naked Lunch Records, Respekt Recordings, Italo Business, Natura Viva itd. Ubrzo je postao poznat širom svijeta po svom jedinstvenom stilu, izrađenom od preciznog miješanja snažnog, ritmičkog i old-school ritma sa modernim udaraljkama i teškim bas linijama.

Steve Shaden

Njegov meteorski uspon pokazuje se najbolje na Beatport ljestvici. U top 100 techno umjetnika 2014 godine dosegao je 98 mjesto, 2015 je bio 55, a do kraja 2016 dospio je na veliko 4 mjesto. Osim toga, mnoge od njegovih pjesama su takođe postigle veliki uspjeh: 3 pjesme su bile broj 1, 15 pjesama su bile u top 10, a više od 60 su bile unutar 100 na Beatport ljestvici, a među svima njima najpopularnije su ”Behind the Bars” i ”Criminal”.

Uz talenat i strast za produkciju i stvaranje muzike, Steve je uvijek imao jaku strast za mixanjem. Sa 15 godina radio je kao DJ u klubovima u području gdje živi. Impresivnim razvojem svog DJ repertoara, ubrzo je počeo gostovati na radijskim stanicama, kao i nastupati po klubovima širom Evrope. Steveova vlastita radio emisija ”District Techno”, emituje se na 26 stanica u svijetu, te je u kratkom vremenu postala jedna od najboljih emisija za ljubitelje techno muzike.

I Epsilon i Shaden na Lunaru nastupaju u subotu, 22. 4.