Anita Šunjić i Catarza

Nova imena region-scene: Anita Šunjić & Catarza (Mostar)

Muzika BiH Show Time

Ovo su dvije epizode jedne čudesne priče, u kojoj su zanimljivo i neočekivano spojeni različiti muzički životi nekih mladih Mostarki i Mostaraca, jednog studenta iz bijelog svijeta i njihove zajedničke strasti da stvaraju pjesme.

Junakinja prve epizode je mostarska kantautorica Anita Šunjić. Prve autorske pjesme počela je raditi još 2007. i napisala ih je do sada četrdesetak, a tek je početkom ove godine izdala prvi sing.

Izbor pjesme ”Korak naprijed”, za svoj premijerni singl u izdanju Muzičke produkcije BHRT, u okviru projekta ”Domaće note”, Anita objašnjava riječima: Još kada sam je napisala, prije par godina, odlučila sam da će ona biti moj moto i da svaki moj naredni potez će biti jedan korak prema budućem radu.

Ono što iz prve objavljene Anitine pjesme ne možete ni naslutiti jeste njezino djelovanje u sasvim drugačijem muzičkom izrazu. Poslije rada s grupom Venus, od polovine 2015. je bas gitaristica i prateći vokal u mostarskom hard rock bendu Catarza, formiranom pod okriljem Muzičkog centra Pavarotti.

Vodeći vokal sastava je još jedna mlada Mostarka, Emina Čevra, bubnjar je Rijad Šuta i gitaristi su Tarik Guzin i Ali Kamer Aksoy.

Ako vam neka prezimena nisu odmah zazvonila, evo pobliže – Rijad je sin Senada Šute, bubnjara Dubioze kolektiv, a Ali Kamer, momak koji je iz Istanbula došao na studij u Mostar, rođak je Atille Aksoja, poznatog producenta i gitariste grupe Zoster. Takav genetski temelj obećava da bi ova ekipa mogla nešto učiniti, pogotovo jer već rade autorske pjesme. Kratki i tehnički skromni video zapis sa jednog nastupa samo je ilustracija.

Vratimo se Aniti i njenom autorskom samostalnom radu.

”Moj stil pisanja se formirao nakon dugogodišnjeg slušanja irskog benda The Corrs i pravi primjer toga je nova pjesma koju sam snimila. Vrlo ozbiljno sam se posvetila aranžmanu, zajedno sa mostarskim producentom Gabrijelom Prusinom, što je nešto najljepše što mi se moglo desiti, dok tekst opisuje moj karakter, način na koji volim i nesebičnu ljubav koju želim da pružim. Kad sam je radila, jedini cilj mi je bio da ljudi osjete emociju i da dopuste melodiji da ih ponese”, kazuje Anita.

Nova pjesma se zove ”Put bez laži” i snimana je u Studiju Groove Gabrijela Prusine. Za vizualni dio, lyrics video, zaslužan je Rza Mi Ga Doo, koji je spot uradio po scenariju Ilije Pujića.