Dum Dum, Jasmin Fajic Faja

Nova imena region-scene: Dum Dum (Sarajevo)

Muzika BiH Show Time

Četiri muzičara, koji su do sada svirali u desetak poznatih bendova, udružili su se u novu postavu koju su slikovito nazvali Dum Dum i, najavljujući ozbiljan prodor na rock scenu, ponudili su prvi adut – premijerni video ”Katarza”.

Pokretačka snaga Dum Duma je gitarista Jasmin Fajić Faja, koji se svrstava među nekoliko najvrsnijih rock instrumentalista u BiH.

Poslije muzičkog odrastanja u rodnim Banovićima i u Tuzli, 2001. počinje studirati na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i već tada ga šira javnost upoznaje kao člana grupe Irina & VI s kojom snima njihov znameniti album ”A krv mi vri”. U narednih 15-ak godina neko je vrijeme predvodio vlastiti bend Aquarius, a zatim svirao sa Enverom Lugavićem Kicetom, Divanhanom (album ”Dert”), Mladenom Vojičićem Tifom, Amelom Ćurićem, Anom Rucner (u projektu ”Ana Rucner & prijatelji”), Sarajevskom ritam sekcijom…

dum dum

Dum Dum, koji je formiran prošle godine, ima još dvojicu muzičara sa bogatim stažom, klavijaturistu Kenana Glavinića (Rigorozni, Bombaj štampa, Amel Ćurić, Ana Rucner) i bubnjara Adnana Hadžića (Full House, Amel Ćurić, Big Brothers, No Rules, Alarm), dok je prvobitnog basisu Emira Lihića nedavno zamijenio mladi i perspektivni Kenan Kumrić.

Dum Dum se do sada ‘uhodavao’ uglavnom po sarajevskim klubovima, a kao još uvijek demo bend sudjelovao je (i pobijedio) na prošlogodišnjem takmičenju demo grupa, New Wave Music Festivalu u Hadžićima, gdje će se vratiti i ove godine – da bi svirali kao gosti, zajedno sa Divljim jagodama, 5. avgusta, u finalnom programu festivala.

Potencijal Dum Duma prepoznala je i Muzička produkcija BHRT-a, te grupa u okviru projekta “Domaće note” čeka svoj red  na snimanje.

U međuvremenu ekipa je u studijima ”Pogon” u Tuzli te znamenitom sarajevskom  ”Amadeusu” Marina Meštrovića snimila prvu pjesmu ”Katarza” za koju muziku, tekst i aranžman potpisuje Faja, dok je video spot za ovaj broj uradio Damir Bašić.