Najveći regionalni pivsko-muzički festivali

Metropol Samo urbano

Od kalendarski prvog Zagreb Beer Festa (19.-21.5.), preko julskog Sarajevo Beer Festivala, pa do Dana piva u Zrenjaninu i Karlovcu, Šumadija Beer Opena i Belgrade Beer Festa, hektolitri piva će teći uz Film, Let3, Majke, pa Edu Maajku i niz drugih.

Pivari su najraspjevanija industrija na svijetu, jer se diljem planeta još od 1970-ih godina priređuju Beer festivali, neki kao vikend događaji, a neki i sa puno dužim trajanjem poput 17-dnevnog praškog Český Pivní Festivala.

U ovim je krajevima najstariji su Dani piva u Zrenjaninu, koji će ove godine imati 32. izdanje i karlovački Dani piva, samo godinu mlađi, pa su prošle godine obilježili jubilarnu 30. godišnjicu. Po broju posjetilaca najveći je postao Belgrade Beer Fest, koji je startao 2003. godine i, okupljajući najveći broj najatraktivnijih regionalnih muzičkih izvođača, broj ljudi koji ga posjećuju odavno je nadmašio pola miliona (i sve je bliže cijelom milionu).

belgrade-beer-fest-2013

Kalendarski najbliži Zagreb Beer Fest održava se u Parku dr. Franje Tuđmana od 19. do 21. 5. U najavljenom muzičkom programu nastupaju: petak 19. maja Kojoti, My Baby i Desert Mountain Tribe, su subotu je na programu Jura Stublić & Film, a dan kasnije Kawasaki 3P, beogradski Artan Lili i grupa Andrija iz Livna.

Sarajevo beer festival se održava od 2012. i za ovogodišnje izdanje najavio je sljedeći program: četvrtak 20. 7. – LET 3, Who see, Dejan Petrović & Big Bend; petak 21. 7. – St Luis band, Majke, Kawasaki 3P, Rakija Projekat; subota 22. 7. – Edo Majka, Perpetomobile, Kiril Džajkovski.

Dani piva u Zrenjininu i Kragujevcu, koji se tradicionalno priređuju u osmom mjesecu, još nisu objavili muzičke sadržaje, kao ni Belgrade Beer Fest, od 16. do 20. 8. na Ušću.