Beton mahala

Predstava “Beton mahala” unatoč zabrani i dalje živi

Cooltura Gledam

Novopazarska glumačka ekipa provokativnog naziva ”Joj, evo ih ovi”, poslije premijere svoje predstave ”Beton mahala” uzbudila je lokalnu javnost i dobila dalju zabranu igranja. Unatoč, ili baš zbog toga, predstava intenzivno živi na regionalnoj turneji.

Pozorišni komad u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića utemeljen je na istinitim iskazima ljudi koji sami sebe tumače u predstavi. Već poslije jedne izvedbe, kreativni tim mladih umjetnika bio je izložen napadima i pritiscima različitih političkih opcija nezadovoljnih kritikom školstva, dvojezičnosti, političara, porodice i odnosa među ljudima.

Iako više nije igrana u Novom Pazaru, predstava je imala uspješnu turneju po Srbiji, u Makedoniji je na dramskom amaterskom festivalu u Kočanima proglašena najboljom, gostovala je u Zagrebu, te početkom aprila u Sarajevu, a u najboljem mogućem povodu, uz obilježavanje Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom u okviru banjaličkog festivala ”Živjeti slobodno”,  najavljeno je njeno gostovanje u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, 7. maja.

Predstava o ’kojoj se ponegdje šuti, ali je ta šutnja jako glasna’ epilog je vrlo atraktivnog muzičkog programa, kojeg za 5. maj na Aquani najavljuje banjalučko udruženje ”Sloboda” i na kojem nastupaju Zoster, Zabranjeno pušenje te Goran Bare & Majke.