Prijedlog za sedmični menu (ponedjeljak-nedjelja, 10.-16.4.)
U novom sedmičnom vodiču ‘coolinarke’ piletina sa sezamom, povrtna tava, slana pita s tikvicama, grašak sa sojinim komadićima, fritaja, mesna rolada, puretina…
Ponedjeljak: Piletina sa sezamom
Sastojci: 800 gr. pilećih fileta, limunov sok, 2 kašičice umaka od soje, 1 kašičica vegete, ulje za prženje.
Za pohovanje: brašno, 2-3 jaja, so, crni biber, 300 gr. sjemenki sezama i 2 kašike prezle.
Priprema:
Piletinu narežite na krupnije trake. Pokapajte ih limunovim sokom i umakom od soje te pospite vegetom. Ostavite da malo odstoje. Uvaljajte ih u brašno, zatim umočite u razmućena, malo posljena i pobiberena jaja, a na kraju ih uvaljajte u mješavinu sezama i prezle. Stavite ih pržiti u duboko vruće ulje, na umjerenu temperaturu, dok ne poprime zlatnožutu boju. Izvadite ih na upijajući papir. Piletinu sa sezamom možete poslužiti toplu ili hladnu uz salate po želji te s raznim umacima, kao npr. tartarom.