dave-grohl-book-mom

Kad majke muzičkih zvijezda progovore o djeci

Čitam Muzika - svijet Show Time

Knjiga ”Od kolijevke do pozornice: priče majki koje su odgajale i podigle rock zvijezde” jedna je od najoriginalnijih priča koje su se ikada pojavile o velikim svjetskim muzičkim imenima.

Virginia Hanlon Grohl je majka Nirvaninog bubnjara i Foo Fighters frontmana Davea Grohla i, poput svih ostalih majki najvećih svjetskih muzičkih zvijezda, samo ona zna kroz šta je prolazila na njegovom putu od odrastanja do vrhunca slave.

Objavljivane su priče sa takvom tematikom najčešće u ‘žutim medijima’, posebno poslije tragičnih odlazaka muzičkih zvijezda, i ni jedna nikakvu pažnju ne zaslužuje.

No, Virginia je, uz pomoć sina, realizirala jednu od ponajboljih ideja u muzičkoj beletristici ikada – napisala je knjigu pod nazivom ”Od kolijevke do pozornice: priče majki koje su odgajale i podigle rock zvijezde” (From Cradle to Stage: Stories from the Mothers Who Rocked and Raised Rock Stars).

Dave Grohl, knjiga

U razdoblju od dvije godine uradila je intervju sa 18 majki, među kojima su Verna Griffin (Dr. Dre), Janis Winehouse (Amy Winehouse), Marianne Stipe (Michael Stipe iz grupe R.E.M.), Hester Diamond (Mike D iz Beastie Boys), Patsy Noah (Adam Levine iz Maroon 5), Donna Haim (sestre iz benda Haim).

Postavljala im je ozbiljna pitanja poput “Brinu li se za život svoje djece u industriji ispunjenoj drogom i drugim opasnostima?” ili ”Da li su podsticale strasti svoje djece bez obzira na mogućnost da ne uspiju, ili ih pokušavaju odvratiti?”, pa do tipičnih majčinskih – ”Da li su podsjećale svoju djecu da spakiraju topli kaput kada idu na turneju?”

Majke su svoje priče počinjale obično s konstatacijom da u toj priči nema ništa zanimljivog o njima, osim o njihovim sinovima i kćerima, ali na kraju se ispostavilo drugačije – da je i njihov život itekako interesantan.

Knjiga će službeno izaći 25. 4. i uz tekst će imati seriju ekskluzivnih fotografija o Grohlovom odrastanju.

Obzirom da se brojne muzičke knjige sve češće pojavljuju i u našim prijevodima, za očekivati je da se i ova uskoro pojavi na domaćem tržištu.