Jednakost ili nova diskriminacija: ukidanje rodnih nagrada

Brbljaonica Show Time

Grammy Awards, koji je, od osnutka 1959. godine, imao posebne trofeje trofeje za ženske i muške izvođače, objedinio ih je u jednu kategoriju 2012. Isto sada čini i filmski MTV, koji ove godine ukida rodne razlike u svojim nagradama.

Znači li ovo da su žene – pjevačice i glumice – napokon potpuno, bez ikakve iznimke postale ravnopravne sa muškim kolegama?

Kada su 1959. dodijeljene prve Grammy nagrade, jasno je da te godine prva dobitnica Ella Fitzgerald nikakve šanse za trofej ne bi imala da je zajedno u konkurenciji bila sa tadašnjim muškim zvijezdama kao što su Frank Sinatra, Perry Como ili Ray Charles.

Sve do sredine 1980-ih muškarci su apsolutno dominirali scenom i tek su Madonna s albumima Like a Virgin (1984.) i True Blue (1986.), te Whitney Houston sa izdanjima  Whitney Houston (1985.) i Whitney (1987.) ušle u ozbiljnu utrku za tron na svjetskoj sceni. Puno veću ravnotežu pjevačice ostvaruju u novom mileniju, kada mega zvijezde postaju Beyonce, Adele, Alicia Keys, Lady Gaga ili nešto starija Alison Krauss.

music_icons

MTV je, također, na prvoj ceremoniji, 1984. godine, imao posebnu kategoriju MTV Video Music Award for Best Female Video (dobitnica Cyndi Lauper za “Girls Just Want to Have Fun”), a kada je 1992. utemeljen MTV Movie Awards, pored nagrade za najboljeg glumca (Keanu Reeves) dodijeljen je trofej i najboljoj glumici (Linda Hamilton).

Grammy je 2012. ukinuo rodne razlike za najboljeg pjevača i pjevačicu, te uveo zajedničku kategoriju ‘Best Pop Solo Performance’ – i dogodilo se svojevrsno čudo: do ove godine žene su 4 puta slavile, a samo jednom muškarac.

Muzički MTV je ‘najbolji ženski video’ preimenovao u Female Artist of the Year (što je učinio i s muškom kategorijom), ali ih nije spajao, dok je filmski MTV upravo ovih dana objavio spajanje.

 Best-Female-Artist

Prva promjena je proširenje u nazivu uz kojem je sada dodana i televizija (MTV Movie & TV Awards), a umjesto kategorija ‘Najbolja glumica’ i ‘Najbolji glumac’, od ove godine MTV će imati nagradu za najbolju ulogu u filmu i za najbolju ulogu u televizijskoj emisiji.

Usput, na ovogodišnjoj ceremoniji. 7. maja, MTV će umjesto kategorije ‘Najbolja borba’ (Best Fight) uvesti društveno angažiranu kategoriju ‘Najbolja borba protiv sistema’ (Best Fight the System).

Na pitanje iz naslova – je li spajanje muških i ženskih kategorija znak buduće ravnopravnosti žena u muzici i filmu – odgovor još ne znamo i, who knows, vrijeme će možda pokazati da industriji više novca donose (atraktivne) žene, pa će se tema promijeniti u problem ‘muške ravnopravnosti’.

No, važna je napomena: ovdje govorimo samo o biznisu, a ne stvarnoj ravnopravnosti. Žene najbolje znaju kakva ona jeste.

best-bluegrass-bands-and-artists