Foto izložba Glas koji se vidi

Izbor žirija za foto izložbu ”Glas koji se vidi…”

Cooltura Gledam

U okviru tradicionalne manifestacije ”Zeničko proljeće”, u petak 7. aprila u 18:30, u prostoru čitaonice Opće biblioteke Zenica, svečano će biti otvorena nagradna foto izložba pod nazivom ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje”.

Na poziv autorima umjetničke fotografije iz BiH i regiona, za izložbu je prijavljeno blizu 200 radova. Stručni žiri, kojeg čine Dado Ruvić (fotograf Reutersa), Murat Jašarević (majstor fotografije) i Ferida Abdagić (grafička i video dizajnerica), odabrao je 30 fotografija za izložbu, a u okviru njenog otvaranja će proglasiti pobjednika konkursa. Autoru najbolje fotografije pripada vrlo adekvatna nagrada, foto aparat Canon EOS M10.

Za izložbu su izabrani radovi autora iz 15 gradova: Banja Luka, Donji Vakuf, Laktaši, Novi Grad, Prijedor, Sarajevo, Trebinje, Zenica (BiH), Split, Županja (Hrvatska), Niš, Novi Sad, Palić, Raška i Smederevo (Srbija). Autori su: Branko Galičić, Brigita Rafanelli, Indir Merdanović, Jelena Mirjanić, Jovan Vidaković, Maja Prgomet, Marina Pešić, Miljan Šišić, Nino Mujkić, Olja Simović, Selver Ućanbarlić, Senad Tahmaz, Silvana Malinović, Siniša Pašalić, Slaven Dević, Srđan Dunđerović, Tea Jagodić, Vladimir Milojković i Vukašin Stanojević.

Foto izložba Glas koji se vidi

Veteran umjetničke fotografije Murat Jašarević, artist internacionalne asocijacije za umjetničku fotografiju, koji je u svojoj prebogatoj karijeri izlagao na 13 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi, o pristiglim radovima za zeničku izložbu kaže: ”S velikim zadovoljstvom sam se uvjerio da umjetnička fotografija još ima veliki potencijal, iako se često spominje da je ovaj oblik kreativnog izražavanja izgubio nekadašnji status. Ovdje i danas sam se uvjerio da ima vrlo maštovitih novih autora”.

S druge strane, pak, mlada dizajnerica Ferida Abdagić primjećuje da zenička izložba ima čak trećinu radova koje potpisuju žene, što je, po njenom mišljenju, posebno zanimljivo i vrijedno, dok Dado Ruvić, takođe iz mlađe generacije već renomiranih umjetničkih fotografa, smatra da je ovaj najnoviji foto konkurs i najbolji način da se u svijet umjetničke fotografije ‘uvuče’ ogroman broj potencijalnih mladih autora, koji danas imaju nevjerovatne tehnološke mogućnosti, samo im treba dati priliku za izazov.

Foto izložba Glas koji se vidi

Organizator foto konkursa je portal Glas.ba, u saradnji sa Udruženjem ”Zona muzike”, a priređivanjem izložbe u Čitaonici, Zenici daruju novi galerijski prostor.

– Ove godine se u ”Zeničkom proljeću” dogodila prava ‘eksplozija’ izlagačkih projekata, zbog čega su svi uobičajeni gradski izložbeni prostori zauzeti, pa smo, tražeći alternativu, sa Općom bibliotekom Zenica nadošli na sjajnu ideju. Naime, za postavku fotografija opremili smo, uz pomoć Kristala iz Viteza, stalne izložbene panoe u Čitaonici, pa će tako i ova institucija postati novi galerijski prostor, – objavili su iz Udruženja ”Zona muzike”.

Foto izlozba, Dino Merlin