šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 1 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

Domaćice i sa najdužim stažom u kuhinji vrlo često nemaju više ideja o tome šta pripremiti za dnevni obrok i kako izbjeći monotoniju. U novom sedmičnom vodiču ‘coolinarke’ naša kuharica preporučuje jednostavne i efektne menije.

 kvrguša

Ponedjeljak: Kvrguša

Sastojci: 1 kg. pilećeg mesa (batak, zabatak, prsa), 1 kašika vegete, 7 kašika ulja, 6 jaja, 150 gr. pšeničnog oštrog brašna, ½ kašičice soli, 500-600 ml. mlijeka.

Priprema:
Pileće meso odvojite od kosti, izrežite na manje komade i pospite vegetom. Pripremljeno meso pecite na 3 kašike ulja sa svih strana, 10-ak min. Umutite jaja i pomiješajte ih sa brašnom, solju i mlijekom, te ostavite da stoji 10-15 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite ostatak ulja i zagrijte. Na toplo ulje izlijte trećinu smjese od jaja i brašna, na to rasporedite prepečeno meso, a po mesu izlijte ostatak smjese. Pecite 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stepeni.