simpsoni

Prvi april – jedini dan bez nasamarivanja na Balkanu

Duhovito Ludometar

Tradicija je da za 1. april razne duhovite smicalice smišljaju svi ljudi, mediji, pa čak ponekad i vlade država. Poslije ovoliko godina svakodnevnih obmana kojima smo sistematski izloženi, najduhovitije bi bilo da danas ovdje ništa ne bude smiješno.

Iako je od 19. stoljeća April Fools Day popularan u cijelom svijetu, nikada i nigdje nije postao službeni ‘praznik’. Tradicija prvoaprilskih podvala nema egzaktno tumačenje, a najčešće se povezuje uz srednjovijekovni Dan svih luda.

Kada je 1564. godine uveden gregorijanski kalendar, kojim je Nova godina s kraja marta (proslava je trajala od 25. marta do 1. aprila) premještena na 1. januar, još dugo se događalo da mnogi nisu znali za promjenu, a drugi su odbijali prihvatiti novotariju, te su i dalje Novu godinu slavili u ranijem terminu – i zbog toga prozvani budalama.

Bila istinita ili ne ova teorija, 1. april je vremenom postao dan šale, u čijoj bogatoj ‘arhivi’ je moguće naći svakojake masovne smicalice, poput one kada je prije desetak godina redakcija Timesa objavila tekst o novom zaštitnom sistemu kreditnih kartica koji se aktivira – pjevanjem. Ne treba ni spominjati da je pjevača bilo!

Ako ste (još) raspoloženi za podvale, evo nekoliko ideja.