Zika Todorovic

Žika Todorović i njegove skrivene rock uspomene

Muzika - regija Show Time

Srđan Žika Todorović, jedan od najpopularnijih srpskih filmskih i TV glumaca, koji je u više od 50 naslova odigrao brojne brilijantne uloge, poslije više od 20 godina pauze u muzici, prvi put otkriva neke svoje stare pjesme, sada snimljene u novom ruhu.

Uglavnom je starijoj rock generaciji poznato da je popularni beogradski glumac Žika Todorović nekada bio i uspješni bubnjar u grupama Eks Radnička Kontrola, Centar, Bezobrazno zeleno, Disciplina kičme (1982.-86.), Ekatarina Velika (1987.-’90.) i Kazna za uši, na početku njihove karijere, ranih 1990-ih.

Već tada je imao zapažene uloge u nekim filmovima kroz koji se provlačio rock, a najznačajniji je kultni naslov ”Kako je propao rokenrol” iz 1989.

Poslije se posvetio isključivo glumi i tek rijetko svraćao u muzički svijet, ali opet kao glumac u nekim spotovima (Galija ”Zločin i kazna”, Skroz ”Amerikanac”, Lord ”Znak”).

Samo probrani su znali da Žika u svojoj arhivi ima podosta neobjavljenih autorskih pjesama i neočekivano su javnosti dvije od njih predstavljene ovih dana. Snimljene su u studiju Neurozit, sve instrumente odsvirao je Žika, te pjevao zajedno sa glumcem Alžanom Pelesićem (rođen u Derventi, a trenutno nastanjen u Chicagu).

Prvi spot zove se ”Komšinica”.