Čudesni svijet street arta (fotogalerija)

Cooltura Gledam

Street art je vizuelna umjetnost kreirana na javnim mjestima, izvan prostora i konteksta tradicionalne umjetnosti. Ponegdje daje vrhunske, zapanjujuće rezultate, ponegdje je prosječna, ali najčešće vrlo zanimljiva.

Vjerovatno naslavnije ime ulične umjetnosti je misteriozni britanski umjetnik Banksy, koji već četvrt stoljeća fascinira i intrigira svjetsku javnost djelima satiričnog slikarstva, subverzivnim epigramima i crnohumornim grafitima.

Ta vrsta umjetnosti se neizbježno počela širiti i ovim krajevima, sa različitim (društvenim) statusom, pa je tako prošle godine u Beogradu pokrenut prvi street art festival ”Runaway”, a s druge strane nedavno čitamo u medijima da Split briše ‘najbolje od ulične umjetnosti’ (naslovna fotografija, lijevo).

street art paris-zagreb

Konferencija o klimatskim promjenama prije dvije godine u Parizu bila je ‘pozivnica’ londonskom umjetniku Louisu Masaiu Michelu da francusku metropolu ukrasi zidnim muralima (gore lijevo). Otprilike u to vrijeme francuski umjetnik Etien’ je u Zagrebu uradio zidni mural gigantskog kita na fasadi potpuno zapuštene i zaboravljene galerije Gradec i oduševio sve koji su taj rad vidjeli (gore desno).

Još jedan zanimljivi primjer: u Sarajevu je, u maju prošle godine, urađen najveći mural Davida Bowieja na svijetu, što je rezultat četveromjesečnog rada Team Bowie grupe entuzijasta koji su na ovaj način odali počast preminuloj pop ikoni (na naslovnoj fotografiji, desno).

Dakle, ulična umjetnost je negdje ravnopravna ‘akademskoj’, ponegdje proskribirana, a negdje joj nema ni tragova.

Uz spomenute primjere, u fotogaleriji vam, pak, predstavljamo najfascinantnije trenutke relativno novog trenda – uličnog 3D slikarstva.