Smilje, prirodna riznica antioksidansa i antidepresiva

Metropol Top teme Zdravlje

Jedna od ‘hit tema’ u zadnje vrijeme je uzgoj i prerada smilja, a kakve su višestruko ljekovite vrijednosti ove inače samonikle mediteranske biljke, čija obrada i nije baš jednostavna, pročitajte u ovoj kratkoj prezentaciji.

Ova mediteranska biljka, koju se još naziva cmilje, imortelle, magri marjetica, smatra se besmrtnom i vječnom, a njeno je eterično ulje riznica ljekovitih tvari.

Još su stari Grci cijenili smilje kao odličan lijek za rane.

Zbog svoga jedinstvenog sastava djeluje regenerativno, obnavlja oštećena tkiva, a djeluje i protuupalno, analgetično, anestetično i spazmolitično, pa olakšava grčeve i bol u mišićima nakon napora.

Ulje od smilja puno je antioksidansa i djeluje antidepresivno, a  pomaže i kod ekcema, alergija, astme, opeklina, ogrebotina, rana, ožiljaka, strija, akni, virusnih i bakterijskih infekcija, nesanice, iscrpljenosti, kroničnog umora, anksioznosti, štiti jetru, slezenu, djeluje kao diuretik, a  ublažava i artritis.

Ovo eterično ulje odavno se koristi u kozmetičkoj industriji jer djeluje protiv bora, te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu.

smilje-branje

No, ono što je zapanjujući podatak je da je za jednu njegovu litru potrebno uglavnom od 350 do 500 kg, a nekad i do tonu smilja, koje se mora destilirati u što kraćem roku nakon branja.

Stoga nije neobično da se kilogram ulja prodaje po cijeni od 3400 do 5000 KM. Obzirom da potražnja za esencijalnim uljem smilja ne opada, dapače, raste na globalnom tržištu, posao je postao vrlo unosan (istina, ponajviše za otkupljivače i proizvođače, sa mrvicama za uzgajivače).

Destilacija smilja vodenom parom odvija se u destilacijskim kotlovima različitih kapaciteta. U destilacijskim kotlovima se smilje sprema na perforiranu podlogu, kroz koju se uslijed zagrijavanja vode oslobađa vodena para. Vodena para ekstrahira eterično ulje smilja i tako se slijevaju u kondenzator. Voda s eteričnim uljem se dekantira u odvojenoj posudi, gdje se ulje kao lakše izdvaja na površini vode.

U destiliranoj vodi, od koje je odvojen sloj ulja, uvijek su sadržane manje količine eteričnoga ulja. To su Aqua aromaticae ili cvjetne vodice, hidrolati. I oni, pak, imaju vrijednost, jer primjenu mogu naći u kozmetičkoj industriji te industriji sapuna i mirisa.

etericno-ulje-smilja