Haris Burina: Glumac sa stotinu lica i jednom dušom

Glas.ba RTV Intervju

Haris Burina, glumac u ansamblu BNP Zenica, nedavno je premijerno izveo autorsku monodramu ”Tako je govorio Lepi”, čija je glavna inspiracija kultna pjesma Zabranjenog pušenja ”Balada o Pišonji i Žugi”.

 

Pišonja i Žuga su pamtili dobro / šta im je te večeri govorio Lepi / more je provod, more su koke / more je izvor života / je li tako Moke... poznati je uvod u slavnu muzičku priču ”Balada o Pišonji i Žugi” grupe Zabranjeno pušenje. Na tim je temeljima (kao i nastavku ”Pišonja i Žuga u paklu droge”) nastao igrani film u režiji Jasmina Durakovića i Davora Sučića alias Seje Sexona, koji uključuje i druge junake pjesama iz ’80-ih što su proslavile sarajevsku new primitivs grupu, kao što su Lepi i Murga Drot.

Haris Burina i Emir Hadzihafizbegovic
Haris Burina i Emir Hadžihafizbegović u filmu ”Balada o Pišonji i Žugi”

I dok očekujemo ovogodišnju premijeru igranog filma, glumac Haris Burina, koji tumači Lepog u filmu, uradio je autorsku monodramsku komediju ”Tako je govorio Lepi”, proširenu priču koja dotiče i brojne druge trenutke iz tih nostalgičnih vremena.

O predstavi, uz inserte, ali i drugim ulogama (u više od 30 filmova i TV serija, među kojima se izdvajaju ”Otac na službenom putu”, ”Kuduz”, ”Nafaka”, ”Go West”, ”Nebo iznad krajolika”, ”Lud, zbunjen, normalan”), o glumačkom zadatku koji ga je skoro stajao glave (koji ilustrira senzacionalni dokumentarni snimak te epizode) i drugim temama, Haris Burina ekskluzivno govori za Gla.ba TV.