Beethoven - rock

190 godina od smrti Beethovena, pra-pra-pra-oca rocka

GPS za dušu Vremeplov

Za Beethovena se često kaže da bi u današnje vrijeme sigurno bio rock autor. Odvojite nekoliko minuta, pa poslušajte kako, pak, neki ovovremeni muzičari tumače Beethovena, od Berryja i Beatlesa do 2Cellos.

Na današnji dan, 26. marta 1827., u svojoj 57. godini u Beču je umro njemački kompozitor i pijanist Ludwig van Beethoven. Rođen je u Bonnu 17. 12. 1770.

Već u 28. godini Beethoven je potpuno izgubio sluh i dugo je bolovao prije smrti. Bio je krucijalna figura u tranzicijskom periodu između klasicizma i romantizma, no općenito je postao jedan od nekoliko najrespektabilnijih i najutjecajnijih kompozitora svih vremena, po mnogima i najveći. Beethoven je stvarao djela različitih žanrova, od simfonija, koncerata, sonata do komorne muzike i opere. Radeći u tradiciji klasične forme sonata, nastavio je djelo svojih prethodnika, Haydna i Mozarta, ali je stvorio vlastiti stil i u klasičnu muziku donio inovacije.

Među Beethovenovim vrlo brojnim djelima, čuvena je njegova “Deveta simfonija“, čiji je završni dio, “Oda radosti“, 1985. godine izabrana za himnu Europe. Tu su još opera “Fidelio”, ”Misa Solemnis”, klavirska sonata “Mjesečina”, a jedan klavirski komad pod nazivom “Za Elizu” (Fur Elise) postao je izrazito poznat i izvan kruga ljubitelja klasične muzike.

Za Ludwiga van Beethovena često se znalo reći da bi u ovo vrijeme sigurno bio rock autor. A najpoznata rock uspomena na ovog velikog autora postala je numera Chucka Berryja “Roll Over Beethoven” iz 1956. Ovaj rock klasik obradili su nebrojeni veliki izvođači kao Beatlesi, Jerry Lee Lewis, Electric Light Orchestra, Status Quo, The Rolling Stones, The Byrds, Uriah Heep, Meat Loaf, Iron Maiden itd.

classikiss

Ako niste znali: Sve do 2009. godine pretpostavljalo se da je komad “Za Elizu” zapravo napisan za Terezu (Therese von Brunswick), djevojku koju je Beethoven trebao oženiti, a da je Ludwig Nohl, koji je otkrio djelo 1865. godine, pogrešno zapisao naziv. Međutim, istraživači su otkrili, ipak, postojanje izvjesne Elize u Beethovenovom životu.

A sada se prepustite užitku obrada u nekoliko različitih stilova, a izaberite onu koja vam najviše odgovara.