M.O.R.T.

Kako (i zašto) M.O.R.T. postaje koncertni rock broj 1

Muzika - regija Show Time

Zbog onih samo nekoliko ranijih nastupa sinjske rock grupe M.O.R.T. u BiH i očekivanja da bi se sad već mogli češće pojavljivati u ovim krajevima, odgovor na pitanje iz naslova potražili smo u izvještajima s njihovog zagrebačkog koncerta, 23. 3.

M.O.R.T. se još 2012. uvrstio među nagrađene na festivalu Farsa u Čapljini, pa godinu poslije pobijedio na puno jačem banjalučkom Demofestu, što je zaintrigiralo publiku i neke organizatore koncerata u BiH, ali tada još ne u tolikoj mjeri da bi intenzivnije pohodili ove krajeve.

Prvi puta u Sarajevu su svirali u proljeće 2015., u klubu Kaktus, promovirajući album ‘Odjel za žešće’, sa hit pjesmom ”Meni se skače”, koja je već bila vrlo zapažena u radijskom prostoru Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije pojavili su se i u Zenici. Oba nastupa prošla su jednako – uz ludo otkačeni i sve-dam-od sebe M.O.R.T. i više nego skromnu posjetu, o čemu svjedoči video zapis.

Nikakva krivnja nije na publici, na njenom neprepoznavanju nečeg novog što će ubrzo eksplodirati. Jednostavno, činjenica je da se pjesme ‘malog provincijskog rock benda’, pa još iz druge države, u BiH nigdje nisu vrtile.

Drugi album M.O.R.T.-a “Tužna kocka” i ovdje već donosi drugu priču, na koncertima u maju 2016. u sarajevskom klubu AG i mostarskom OKC Abrašević.

Koncert, međutim, koji je bend imao prije dvije večeri u zagrebačkom Vintage Industrial Baru sigurno će imati veliki odjek u širem okruženju i biti temelj izrazito povećanog zanimanja publike (i koncertnih menadžera) u svim okolnim zemljama.

M.O.R.T.Izvještač portala Muzika.hr, Dino Brumec, tvrdi da to može biti ‘skoro događaj godine’, jer jedan od najboljih hrvatskih live bendova odsvira bolje od očekivanja, a prije toga predgrupa (Garage in July) rasturi težak blues.

Juraj Belošević za Soundguardian jednako je oduševljen i bilježi: John je spreman pjevati u svim pozama, pa tako i sjedeći na ramenima nekoga iz publike jer… zašto ne? Nema granica, nema pravila, samo rock. Prljav, direktan i neapologetski rock.

M.O.R.T.

Poseban trenutak (a za M.O.R.T. i njegovo viđenje rock and rolla slikovit) dogodio se na kraju koncerta, kada je pola publike stiglo na pozornicu i napravilo nešto što je i John rekao da će pamtiti do kraja života, jer je svako ko je mogao pjevao je što je htio, a pjesma je, ionako odlična po sebi (”Buka u glavi”), bila trenutak večeri.

Dovoljna ilustracija ove noći je nekoliko izabranih fotografija (Ana Miljanić, Roberto Pavić) i video insert Martina Lenadra. Dovoljna da sad s nestrpljenjem čekamo M.O.R.T. na ozbiljnoj klupskoj turneji po cijelom regionu.

Provincija nije mjesto, nego stanje duha!