djeca i sport

Šta roditelji trebaju znati o malim sportistima

Metropol Samo urbano

Veliki broj djece učestvuje u sportskim aktivnostima, što je zaista odlično! Ali, mnogi roditelji se pitaju, kako dijete pripremiti za trening? Ovo je zanimljivo znati…

Koji dio dana je najbolji za trening?

Kada je riječ o kolektivnim sportovima, roditelji teško mogu utjecati na vrijeme treninga ili utakmice. Ono što roditelj može učiniti jeste da dijete ne izlaže velikim fizičkim naporima u ranim jutarnjim, te kasnim večernjim satima. Rano jutro nije idealno vrijeme za naporan trening, jer se tada organizam polako budi, pa ekstremni napori nisu preporučljivi za dijete. Kasno naveče također ne valja, jer je to vrijeme za postepeno smirivanje funkcija organizma i spavanje. Sa druge strane, adrenalinska reakcija poslije sportske aktivnosti, u mozgu traje par sati, pa nije lako zaspati nakon večernjeg treninga, iako je dijete fizički iscrpljeno i umorno. Kako većina djece u smjenama ide u školu, najbolje bi bilo trenirati u period između 10 i 20 sati.

djeca i sport

Kako da dijete jede prije treninga?

Ishrana djece koja se aktivno (ozbiljno) bave sportom je duga i posebna priča. Slijedi nekoliko osnovnih principa, kojih bi se trebalo pridržavati.

Dijete ne bi smjelo imati jak obrok dva sata prije intenzivnog napora. Od obroka do treninga bi trebalo izbjegavati brze šećere: med, čokoladu i sl. To je naročito opasno, ako se uzima pred sami trening. Brz prodor šećera u krv, dovodi do brzog lučenja inzulina koji utjeruje šećer iz krvi u ćelije. Tako djetetu opada nivo šećera u krvi na treningu ili utakmici, što je veoma neprijatno. Javlja se drhtavica, malaksalost, osjećaj gladi i nervoza, pa od sporta ništa!

Obrok treba biti sastavljen od sporih šećera, a najbolja je tjestenina. Ona ima ugljene hidrate, koji se postepeno oslobađaju iz crijeva i tako daju neophodnu energiju djetetu, tijekom cijelog treninga ili utakmice.

djeca i sport

Smije li se piti voda prije treninga?

Voda je obavezna! Pošto dijete tokom napornog fizičkog vježbanja znojenjem gubi vodu, izuzetno je važno da napuni rezervoar. Naravno, ne treba popiti litar vode prije treninga, ali dijete ne smije biti žedno. Preporučuje se pola sata prije fizičkog napora, bez obzira da li je dijete žedno ili ne, popiti par čaša vode.

Šta djetetu dati da jede, ako ima trening rano ujutro?

Prvi jutarnji trening ne bi smio biti prekomjerno jak. U kolektivnim sportovima najčešće se praktikuju lagana istrčavanja. Zato nije dobar stav: “Jak doručak, pa na trening”. Punog stomaka se ne može ni na lagano trčanje, pa je jedna banana ili čaša cijeđenog soka sasvim dovoljna. Za dobar doručak ima vremena poslije treninga i tuširanja.