Helem nejse

Nova imena region-scene: Helem nejse (Sarajevo)

Glas.ba RTV Muzika BiH

Helem nejse (česta bosanska uzrečica koja znači ”nije bitno”, ”zanemari”) na teatarskoj i radijskoj sceni Sarajeva već neko vrijeme nije zanemariva pojava, a od sada bi to mogla postati i na muzičkoj.

Najprije je bio ”Helem nejse – rejdio šou”, satirična radijska emisija, koja je nastala 2014. godine i u eter zaplovila svake nedelje uveče na valovima radio stanica Otvorena mreža. Uz prepoznatljive žargone, Tihomirovu i Gagarinu top listu, Historiju predapokaliptičnog turbo folka, uz parodiranje svega što se događa u svakodnevici i provokativne teme, mlada ‘helem nejse’ ekipa neodoljivo je podsjetila na predratni kultni sarajevski serijal ”Top lista nadrealista”.

Čak su i u neposrednom muzičkom angažmanu asocirali na slavne prethodnike, naravno stilski se prilagođavajući svom vremenu i izrazu.

Tako su sa sarajevskim indie rock bendom Billy Andol priredili radijski koncert, čega dugo vremena nije bilo u BiH, dok su u nekoliko navrata okupili petnestak repera iz Sarajeva, ugostili ih u emisiji i zajedno s njima uradili pjesme i snimili spotove.

Nekako sasvim logičan slijed je bio da se ekipa preseli i na pozorišne daske što život znače, pa je prošle godine nastala predstava ‘za djecu i odrasle’ nazvana jednostavno ”Helem nejse”. U predstavi igraju Stihomir Klepić, Čika Gagara i Edis Bilić, a režiju je uradio Irfan Avdić i malo je reći da su oduševljavali publiku gdje god su komad izvodili.

Muzičko poglavlje ovog neobičnog performerskog kolektiva nedavno je zaokruženo novim vrhuncem – ekipa je snimila svoj prvi album pod nazivom “Go u gostima“.

Obzirom da su hip hop i rap bili njihovi prvi izrazi, to je i dalje temelj, ali u 11 pjesama, koliko album sadrži, miješali su i druge stilove koji im se sviđaju.

Publika je već mogla upoznati dvije prve pjesme, ”Fudbalska” i “Nemam“, koju su snimili sa Edom Maajkom, a na ostale (sa još nekim gostima, kao što su reperi Kandžija i Shtela, te mlada banjalučka kantautorica Vanja Mišić) još ćemo čekati do 20. aprila, kada će se album pojaviti na svim muzičkim servisima i na CD-u.