Ford Fiesta

Preporuka: nova Ford Fiesta ili Ford K

21. vijek Auto-moto

Ako ste među onima koji sebi mogu priuštiti novi auto i planirate kupovinu, ali ipak ne i iz više klase, naša preporuka je da čekate novu Ford Fiestu, koja uskoro stiže na tržište. Za nestrpljive, Ford K je već tu.

Krajem novembra 2016. nova je Fiesta imala prvo pojavljivanje pred novinarima, a evropska premijera dogodila se na sajmu u Genevi. Fiesta za 2017.godinu veća je od predhodne i opremljena je brojnim savremenim elektronskim sistemima asistencije, dok se paleta motora sastoji od benzinskih i dizel agregata sa tri i četiri cilindra. Bazni model dobija pogon od 1.1 litarskog atmosferca sa tri cilindra. Ovaj agregat biće dostupan u dvije varijante – sa 70 KS i 85 KS, a uparen je sa petobrzinskim manuelnim mjenjačem.

Na raspolaganju je i poznati 1.0 litarski trocilindarski EcoBoost motor i to u tri verzije – sa 100 KS, 125 KS i 140 KS. Snaga se na točkove prenosi pomoću šestobrzinskog manuelnog mjenjača, dok se model sa 100 KS može naručiti i sa opcionim šestostepenim automatikom.

Oni koji se odluče za dizel, mogu računati na četvorocilindarski 1.5 TDCi motor. Slabija verzija isporučuje 85, a jača 120 konjskih snaga. Ford tvrdi da ove dvije jedinice u atmosferu emitiraju svega 82, odnosno 89 g CO2/km. U Genevi je svjetsku premijeru imala nova Fiesta ST koja je dobila i novi pogonski agergat – trocilindarski 1.5 EcoBoost. Motor proizvodi 200 KS i 290 Nm, a snaga se prenosi na prednje točkove pomoću šestobrzinskog manuelnog mjenjača. Automobil je nešto startniji od prethodnika, a za ubrzanje 0-100 km/h potrebno mu  je 6,7 s.

Ford KA+

Sve ovo donijelo je novoj Fiesti naslov ‘’najnapredniji mali auto na svijetu’’, a budući da je od 1976. godine prodano gotovo 18 miliona ovog auta, može se govoriti i da je među najpopularnijima.

Početak prodaje nove Fieste očekuje se s početkom proljeća, dok u Bosnu i Hercegovinu nova Fiesta stiže sredinom godine. Iako cijene još nisu poznate, očekuje se da neće biti drastično promijenjene u odnosu na prethodne modele.

Za nestrpljive zaljubljenike u Fordova vozila – novi Ford KA+ (fotografija gore) stigao je upravo na naše tržište i to je novi kompaktni automobil koji nudi dosta prostora, ekonomičnu potrošnju goriva i zabavu tokom vožnje po veoma pristupačnoj cijeni.

U Bosni i Hercegovini, početna cijena Forda KA+ je 28.500 KM u ovlaštenim Fordovim salonima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Bijeljini i Mostaru.