Babe_ foto Boris Vezmar

Najduhovitije i najveselije muzičke babe koje možete upoznati

Muzika - regija Show Time

Ovih dana najavljen je comeback koncert beogradske sketchy super-grupe Babe, koja će, poslije više od 20 godina, prirediti samostalni koncert u Beogradu, najavljenj za 1. april u Mikser hausu.

Babe su 1992. nastale kao super-grupa sastavljena od muzičara iz poznatih bendova. Pored Živorada Milenkovića Žileta (Bajaga i Instruktori), tu je bio Zoran Ilić-Ilke, tada gitarista Riblje čorbe, bubnjar Goran Čavajda-Čavke (Električni orgazam) i basista Bojan Vasić-Vasa (Bezobrazno zeleno), na čiju inicijativu je grupa i osnovana. Ubrzo ih je Vasa napustio i zamijenio ga je Dejan Škopelja-Škopi (U škripcu). Upravo bubnjari su se, inače, nekoliko puta mijenjali, a u obnovljenoj postavi svira Goran Ljuboja-Trut (E-Play, Rambo Amadeus).

Babe, Zika Milenkovic foto Teodora Ciric

Babe su objavile tri albuma – ”Slike iz života jednog idiota” (1993), ”Lažne slike o ljubavi” (1995) i ”Slike sna i jave” (1999), uz EP ”4 babe, 4 pesme” (1994) i kompilaciju ”Hoću da budem PS” (1998) sa tri nove pjesme.

Bend je aktivni rad zamrznuo 2000. godine i okupio se tek 2013, pa godinu poslije snimio pjesmu ”Daj mu ga Lola”, a 2015. je nastupio na beogradskom Beer festivalu.

I danas ih mnogi pamte zbog duhovitog, komičnog ili satiričnog sadržaja u pjesmama kao što su hitovi “Noć bez sna”, “Ko me ter’o”, “Da te vidim golu” i “Slanina”, no na najavljenom koncertu u Mikseru grupa će izvesti “osveženi repertoar, koji će uključivati i par pesama koje ljudi do sada nisu čuli”, otkriva Žile i dodaje: “Novi album smo snimili, ali nikako da ga smiksamo i uvek bi nešto dodavali. K’o da, Bože mi oprosti, pletemo goblen. Zapravo, tragamo za još većim hitom od svih što smo imali do sada”.

Računajući na sve što su Babe ranije priređivale, nimalo, dakle, nije slučajno da su upravo 1. april izabrali za datum povratničkog koncerta, koji ”neće biti klasičan, već će tu biti nečega pomerenog”.

Fotografije: Boris Vezmar i Teofora Ćirić