best smartphone cameras

Izabrali smo pet telefona sa vrhunskim kamerama

21. vijek Tehnologija

Nova generacija mobilnih telefona već dugo ne služi samo za razgovore i poruke, a jedna od važnih funkcija za veliki broj ljudi postala je kamera za fotografsko i video snimanje. Svi brendovi se utrkuju ‘ko će bolje’, a izabrali smo pet uređaja koji mogu biti među vašim favoritima.

LG V20: naglasak na videozapise

Kamera na ovom mobitelu gotovo je identična kameri na LG G5. Korisnicima su na raspolaganju ista dva senzora, jedan 16MP s klasičnim objektivom i jedan 8MP sa širokokutnim od 135 stupnjeva. Međutim, LG V20 veći fokus stavlja na snimanje videozapisa, posebno zahvaljujući Steady Record 2.0 tehnologiji koja obećava savršeno mirne snimke, jer koristi digitalnu stabilizaciju u kombinaciji s elektronskom. Pored toga, V20 je krcat A/V recording tehnologijom, uključujući Hi-Fi snimanje videozapisa, a ima čak tri mikrofona zahvaljujući kojima obećava “studijski kvalitet” audiozapisa.

Google Pixel/ Pixel XL

Dva svježa mobitela na tržištu, Pixel i Pixel XL, jedinu međuspbnu razliku imaju u veličini ekrana Ovaj brend se reklamira kao jedan od najboljih Android telefona dostupnih na tržištu u ovom trenutku, a isto se može reći i za njegovu kameru. Google tvrdi da kamera koju koristi Pixel ima najviši rejting na DxOmark od bilo kojeg uređaja trenutno, ali to su svakako samo tvrdnje kompanije. Zadnja kamera od 12,3 megapiksela u kombinaciji s 1,5-mikrona piksela i velikim f / 2.0 otvorom, pruža neke sjajne i oštre slike danju, u kombinaciji s novim i poboljšanim HDR + režimom, koji fotografije čini još zanimljivijim. Iako mnogi tvrde da nema OIS, kamera ipak dolazi sa elektronskom stabilizacijom koja će pomoći da slike budu jasnije. Kamera je brza, daje oštre detalje i jedna je od najboljih kamera trenutno na tržištu, a jedna od potrdda je 89 bodova na DxOMarku, što je najbolji rezultat ikad. Ako ćemo vjerovati benchmarku i ljudima koji su ih imali priliku testirati, uistinu se radi o ponajboljim senzorima koje trenutno možete kupiti, a kako izgledaju fotografije pogledajte na ovome linku.

Apple iPhone 7 Plus

Apple je napravio neke ogromne korake u tehnologiji kada je predstavio svoj prvi smartphone sa dual kamerom, iPhone 7 Plus. Uređaj dolazi sa kombinacijom širokougaonog i telefoto objektiva koji vam daje pravi 2x optički zoom u kombinaciji sa digitalnim zumom od 10x, što znači da možete zumirati do kraja, bez gubljenja kvaliteta. Kompanija je također povećala veličinu piksela i ugradila veliki f / 1.8 otvor, koji mu daje bolje performanse u odnosu na svog prethodnika. I sa nedavnim uvođenjem režima portreta, koji služi za stvaranje zamućene pozadine (bokeh) efekta, što čini fotografije da izgledaju kao da su snimljene nekom profesionalnom kamerom. I sa svojim super specifikacijama i performansama, ovo je smartphone koji će ispuniti očekivanja ljubitelja fotografije.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 se može smatrati kao trenutno najbolji smartphone. Uređaj ne samo da dolazi sa nekim odličnim specifikacijama, nego nudi takođe iznimno kvalitetnu kameru. Sve to je zbog dual-piksel senzora, koji pomaže da autofokus bude super brz. Iako su mnogi bili zbunjeni činjenicom da Samsung ima kameru od samo 16 megapiksela, ipak je kompanija povećala broj piksela u kombinaciji s većim senzorom koji poboljšava performanse kamere neizmjerno. Sa f / 1.7 otvorom i 1.4 mikrona piksela, jedan je od rijetkih uređaja koji ima mogućnost oštre fotografije čak i pri slabom svjetlu. Ostale karakteristike su: optička stabilizacija slike, faza Detection autofokusa, LED blic i tehnologija Dual piksela.

Sony Xperia XZ: nenadmašna brzina fokusiranja

Sony flagship Z serija do sada je obično nudila vrhunske senzore pomalo ograničene lošom softverskom optimizacijom, no stvari se konačno mijenjaju. Nova Xperia XZ ima kameru od 23MP, kojom Sony i dalje nudi gotovo duplo veću brojku u odnosu na ostale proizvođače. Iako je riječ o istom senzoru kao i u prethodnim modelima (što nikako nije loše), Sony je ovaj put odradio bolju optimizaciju te dodao čak dva nova senzora: laserski te RGBC-IR senzor. Zahvaljujući tome, recenzenti tvrde da Xperia XZ ima najbolji autofokus na tržištu uz nevjerojatnu brzinu izoštravanja što je čini savršenim mobitelom za fotografiranje objekata u pokretu.