Chuck Berry

Chuck Berry, ljudski lik preminule legende rocka

Muzika - svijet Show Time

Osim što je u enciklopedije upisan kao jedan od velikana, čije su brojne pjesme ugrađene u temelje rock and rolla, Chuck ostaje i kao netipična zvijezda show-biza sa nevjerovatnih 68 godina braka sa istom ženom i izvođač koji nikada nije otkazao koncert.

Chuck Berry, pionir i jedan od prvih i stalnih velikana rock and rolla preminuo je u subotu, 18. 3. 2017., u 91. godini života. I najkraća moguća faktografija pokazuje njegov značaj: 1984. dobio je Grammy nagradu za životno djelo, a 1986. godine, kada je osnovana Dvorana slavnih (Rock and Roll Hall of Fame), upravo on je uključen među prve koju su uvršteni u ovaj jedinstveni muzej.

Iako nije bio izraziti gitaristički virtuoz, časopis Rolling Stone ga je rangirao kao šestog na listi “100 Greatest Guitarists of All Time”.

Chuck Berry

Puno njegovih pjesama će ostati u trajnom naslijeđu rock kulture i među njima su klasici poput “Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957), “School Day” (1957), “Johnny B. Goode” (1958).

Prvi album ”After School Session” izdao je u maju 1957. godine, te do 2002., kada je izašao ”Chuck Berry – In Concert”, nanizao je tridesetak studijskih i live izdanja (te ko zna koliko kompilacija).

Za ovu godinu, pak, najavljen je njegov novi album ”Chuck”, kao jubilarno dvadeseto studijsko izdanje, sa još jednom obljetničkom simbolikom: snimljen je u oktobru 2016. kao proslava njegovog 90. rođendana, zajedno sa njegovim pratećim bendom, u kojem sviraju dvoje njegove djece, Charles Berry Junior (gitara) i Darlin Ingrid Berry (usna harmonika). Još nije objavljen termin izlaska ovog albuma, koji je Chuck posvetio svojoj supruzi Thelmetti “Toddy” Berry (s kojom je bio u braku od oktobra 1948. godine), ali će sigurno biti jedno od najiščekivanijih izdanja godine.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Chucku Berryju…

Film iz 1987. ”Hail! Hail! Rock n Roll” je o njegovom životu.

Diplomirao je kozmetologiju u pri Gibbs Beauty School.

Berry je bio izraziti matematički tip i smislio je svoj način obilježavanja u svojim pjesmama, koristeći brojeve umjesto slova.

Oženio se kada je napunio 22 godine i Themetta mu je do smrti ostala jedina ljubav.

Chuck Berry & Thelmetta

Njegova kuća u St. Louisu je uvrštena u američki Nacionalni registar povijesnih mjesta.

Uz svoj zaštitni scenski “pačji hod”, koji je izmislio kao dijete kako bi nasmijao majku, prošao je više od 4000 koncertnih pozornica.

Mnogi rock izvođači su, kao stalni izvor velikih prihodam uz turneje prodavali majice, postere, ploče i CD-ove, ali Berry to nikada nije učinio, iako je sigurno morao puno zaraditi na tome.

Tvdri se da Chuck nikada nije zakasnio ni otkazao niti jedan svoj koncert. Zabilježen je jedan ilustrativni događaj: njegov koncert u Philadelphiji otkazan je zbog snježne oluje, ali Chuck se pojavio pred dvoranom, jer ga nisu o tome obavijestili i od organizatora je zahtijevao svoj honorar, jer je došao na vrijeme.

O nekim pjesmama…

Johnny B. Goode – song je utemeljen na Berryjevom životu; to je priča o dječaku talentirtanom za gitaru, a stih “That little country boy could play” izvorno je napisan kao “That little colored boy can play”, no autor ga je promijenio da bi se pjesma vrtila na radiju.

Carol – pjesma o dječaku koji morau naučiti da pleše ili riskira da izgubi Carol. The Rolling Stones su obradili ovaj broj na svom prvom albumu iz 1964. i bili prvi koji su ovaj R&B songs predstavili bijeloj publici.

Rock and Roll Music – song o momku koji želi samo plesati uz rock and rolll. Poput mnogih Beryjevih songova, nema nikakav duboki poetski sadržaj i zasnovan je na karakterističnom gitarskom rifu. Blues legenda Willie Dixon svirao je bas u ovom snimku. The Beatles su pjesmu izvodili na ranim koncertima i snimili je u povodu Chuckovog 38. rođendana.

Roll Over Beethoven – song o rock ‘n’ roll ludilu koje je zahvatilo Ameriku, s aluzijom da bi klasični kompozitori Beethoven i Tchikovsky u ovom dobu bili na strani rocka, iako se u vrijeme nastanka pjesme vjerovalo da je to samo prolazni muzički hir.

Sweet Little Sixteen – Berry je ovu pjesmu napisao dok je bio na turneji i susreo tinejdžera koji je bio predani lovac na autograme svake zvijezde čije je koncerte gledao. Berry: “On nije vidio pravi show, dok nije vidio moj”.

Uz ove kratke napomene o nekoliko značajnih pjesama, još samo jedan citat: “Ako pokušavate rocku dati drugo ime”, rekao je jednom Lennon, “mogli biste ga nazvati Chuck Berry”.

Chuck Berry u poznim godinama

Chuck Berry i naši prostori…

Berry je na ovim našim prostorima prvi puta nastupio u zagrebačkom Domu spotova prije skoro 40 godina, dakle 1978., pa u istom prostoru opet 2005. godine (kada je prvi put svirao i u Beogradu), a treći koncert je imao u Opatiji 2008.

Zanimljivo, najava drugog zagrebačkog koncerta je bio jedan od povoda Branku Đuriću Đuri da obnovi svoj predratni sarajevski rock sastav Bombaj štampa i postojala je naznaka da bi se mogli pojaviti kao predgrupa na svirci jednog od pionira rocka koji je bio njihov uzor. To se nije dogodilo, ali je zato Bombaj štampa zasvirala prije Chucka na koncertu u Opatiji.

Na comeback album ”Neka DJ odmah dolje CJ”, objavljenom 2010. godine, Bombaj štampa je snimila pjesmu ”Nediom” (Nedim Babović, gitarista grupe), kao obradu Berryjevog klasika ”Nadine”.

Među ostalim inspiracijama koje je rock pionir imao na ovdašnje rock muzičare spomenimo još ”Kreni prema meni” Partibrejkersa, što je obrada ”Johnny B Good”.