Nove Demofest atrakcije: Bad Copy & Lačni Franz

Muzika BiH Show Time

Nakon što su prije par dana najavljeni Bad Copy, danas je i kultni slovenački rock bend Lačni Franz, predvođen Zoranom Predinom, potvrđen kao novo ime revijalnog programa jubilarnog Demofesta.

Lačni Franz će pojačati muzički program “Beton” bine Demofesta, na kojoj će zasvirati u petak 21. jula, druge festivalske večeri.

‘Gladnog Franza’, osnovanog 1979. godine, ne treba posebno predstavljati, kao ni značaj ove grupe na nekadašnjoj novovalnoj rock sceni.

Spomenimo samo da se Lačni Franz, poslije duge pauze, u kojoj je njihov lider Zoran Predin uradio niz samostalnih i stilski raznolikih albuma, ponovo okupio krajem 2005. godine. Najnoviji studijski album iz prošle godine, pod nazivom “Svako dobro”, bend koncertno predstavlja diljem regiona.

Među njihovim aktuelnim nastupima spomenimo koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo, 23. 3., zatim ljubljanski Orto, 1. aprila, a u vrlo posebnu kategoriju spada dolazak Lačnog Franza u Sarajevo, 21. i 22. aprila, na koncerte u Sarajevskom Ratnom Teatru, kojima se obilježava godišnjica njihovih prvih poslijeratnih nastupa u Sarajevu.

Bad Copy

Drugi i još jedan atraktivni izvođač Demofesta je Bad Copy, a slavni reperi Sky Wikluh, Ajs Nigrutin i Timbe nastupaju u završnoj večeri, 22. jula na “Beton” bini tvrđave Kastel.

Obzirom na njihove pjesme prepoznatljive po duhovitim tekstovima i žargonu koji koriste (“Uno Due Tre”, “Idemo odma”, “Bad Copy žoor”, “Esi mi dobar” i “Ljubav ili pivo” samo su neki od hitova), završnica banjalučkog festivala će sigurno biti obilježena velikom energijom.

Ovom najavom zaokružen je program “Beton” bine Demofesta, na kojoj će još nastupiti Edo Maajka, te banjalučki bendovi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.