GPS za dušu Vremeplov

Vremeplov: Prvi veliki rock bend u Jugoslaviji, 1975. godine

rock koncert

Danas je gotovo zaboravljeno koji je prvi planetarno slavni rock bend pohodio Jugoslaviju i tako otvorio seriju velikih gostovanja. A dogodilo se to na današnji dan, 16. marta 1975.

Ravno dva mjeseca ćemo čekati na njihov novi koncert u ovim krajevima, a prije čak 42 godine bili su ovdje prvi.

Riječ je o engleskoj hard rock grupi Deep Purple, koja je 1975. godine, 16. marta, svirala u Hali Pionir u Beogradu i 17. 3. u Domu sportova u Zagrebu, kada su s novim pjevačem Davidom Coverdaleom, koji je ’73. zamijenio Iana Gillana, promovirali album “Stormbringer” (poznat po hit baladi  “Soldier of Fortune”).

Ovi su koncerti povijesno važni zbog toga što su otvorili vrata za seriju najvećih svjetskih rock atrakcija koje su nam počele pristizati – Santana i Frank Zappa gostovali su kasnije iste godine, a The Rolling Stones, Jethro Tull i Paul McCartney & Wings iduće 1976.

Predgrupa Deep Purpleu na beogradskom koncertu bio je Smak, a na zagrebačkom Hobo, progresivni rock sastav Mate Došena, koji je te iste godine objavio svoj jedini album ‘Hobo’.

Ako niste znali: Prvi planetarno slavni muzički gost koji je nastupio u nekadašnjoj Jugoslaviji bio je slavni jazz trubač Louis Armstrong – Satchmo. Njegov koncert priređen je u Beogradu na jazz festivalu 1959. godine. Prvi, pak, svjetski rock and roll događaj bio je koncert engleske rock grupe The Searchers 1965. u Domu sindikata u Beogradu.

Komentari

  • Ovi su koncerti povijesno važni zbog toga što su otvorili vrata za seriju najvećih svjetskih rock atrakcija koje su nam počele pristizati – Santana i Frank Zappa gostovali su kasnije iste godine (prema tekstu 1975.), a The Rolling Stones, Jethro Tull i Paul McCartney & Wings iduće 1986.
    Šta reći?

    • Zahvaljujemo za vrlo pažljivo čitanje. Tip-feleri se događaju, a dobronamjerna pomoć onih koji čitaju uvijek je dobrodošla.

  • Obožavam ” rock kritičare ” i ” novinare ” koji se izuzetno jako razumeju u rock muziku i u muziku uopšte.
    Prvi koncert u Jugoslaviji (Kraljevini) od strane velikih svetskih zvezda je održan 01.02.1927. god. u Beogradu kada je nastupio Arthur Rubinstein u restoranu ” Luxor ” (za ono vreme – veliki događaj). U posleratnoj YU je tačno za Louis Armstronga. To se dogodilo 02.06.1959. godine u Beogradu u Domu sindikata. Prvi veliki rock događaj u ex YU se održao u avgustu mesecu 1963. godine u Zagrebu na Šalati tri dana zaredom. Koncert je bio organizovan radi prikupljanja pomoći za postradale od zemljotresa u Skopju kada je glavna zvezda bio Matt Collons (Karlo Metikoš). Niti jedne od te tri večeri nije bilo manje od 12.000 ljudi po večeri što je i za današnje pojmove impozantna cifra, a tek za ono vreme. Prvi strani gostujući rock bend u ex YU su bili The Rockin’ Vickers (feat. Ian Kilmister) . Četiri večeri zaredom su (6.,7., 8. i 9. jula 1965. god.) nastupali. Prve večeri u Ljubljani, druge dve u Zagrebu, a četvrto u Rijeci u kinu ” Partizan ” kada je koncertu prisustvovao i J.B. Tito sa suprugom Jovankom. Prvi strani rock koncert od strane velikog svetskog rock benda je održan 1970. god. u Jugoslaviji kada su Status Quo održali mini turneju kroz 5 gradova (Ljubljana, Zagreb, Banja Luka, beograd i Zrenjanin). Inače, pre koncerta Deep Purple, u Beogradu su Ike & Tina Turner održali koncert 02.11.1974. u hali ” Pionir ”

  • Poštovani anonimni, i Vama zahvaljujemo za vrlo iscrpnu i zanimljivu dopunu, uz samo jedno zapažanje: i dalje vjerujemo da je Deep Purple bio, u to vrijeme pogotovo, planetarno slavni(ji) bend, a Status Quo uglavnom na našem kontinentu. I, da, u pravu ste, prije Deep Purple svirali su Ike&Tina Turner, ali naš naslov je “prvi rock bend”. U kontektu cijele priče, zapravo, prihvatili bismo, onda, Vašu sugestiju – da su Turnerovi otvorili seriju velikih svjetskih koncerata “popularne kulture” u bivšoj Jugoslaviji.

Ostavi komentar