Arhitektonska čuda – na vodi i pod vodom!

21. vijek Tehnologija

Tunel ispod mora umjesto Pelješkog mosta, naslovi su koji su se pojavljivali u hrvatskim i bh. medijima prije četiri godine. Ništa od toga, ipak, ali zato pogledajte neka svjetska čuda graditeljstva ispod mora.

Nakon što je 2000. godine pušten u promet, osam kilometara dugi most Oresund između Kopenhagena i Malmea, najduži most na svijetu koji prelazi neku državnu granicu, ne prestaje oduševljavati sve koji se prvi put provezum tim graditeljskim čudom. Most se nastavlja u podvodni tunel, i to na vještačkom otoku u sred moreuza, a teško je reći koji je dio građevine impresivniji. Oresund je čak postao svojevrsni glavni junak dansko-švedske triler serije ”Bron” (”The Bridge”).

Oresund

Na četiri kilometara od obale Dubaija završava se gradnja luksuznih plutajući vila “Floating Seahorse” koje se prostiru na tri razine, od kojih je prva u potpunosti uronjena u vodu. Najveći dio plutajućih vila – 90 od 131, smještene su u blizini vještačkog otoka St Petersburg u obliku srca (poznat kao The Heart of Europe). Cijena jedne vile – sitnica, par miliona dolara. Prve su testirane u januaru 2016., što možete pogledati u videu.

Od svog osnivanja 2008. godine, kompanija “Seasteading” bavi se idejom plutajućih gradova, čija bi realizacija uskoro mogla da se ostvari, i to u blizini ostrva Francuske Polinezije, a kako to izgleda pogledajte na slikama.

Plutajuća utopija u Polineziji

Plutajuća utopija u Polineziji