Ogledala-Lune

Još jedno prigodno ‘uskrsnuće’ legendarne Lune

Muzika - regija Show Time

Iz štampe je izašla monografija ”Ogledala Lune” o kultnom (čitaj: samozatajnom) novosadskom novovalnom bendu iz 1980-ih i tim povodom grupa će u originalnoj postavi još jednom izaći na scenu, 13 godina poslije neočekivanog pojavljivanja na Exitu.

U Lunu, zapravo njihovog paterfamiliasa Slobodana Tišmu, pjesnika i konceptualnog umjetnika, zaljubili smo se nakon gledanja dokumentarnog filma ”Maske” autorice Brankice Drašković, koji je na prošlogodišnjem prvom BiH festivalu muzičkih dokumentaraca ”dokuMfest” u Zenici pokupio najvažnija priznanja – prve nagrade i stručnog žirija i žirija studenata. Važnije od toga: pridobio je sve emocije publike.

Dokumentarni film Maske

Znalci su znali i ranije za posebnu novovalno-rokersko-poetsku ulogu Lune (koja je 1981. transformirana iz prethodnog Tišminog sastava La Strada), ali svi koji su gledali ”Maske” tek su tada mogli do kraja osjetiti svu konceptualnu energiju i poetiku ove novosadske grupe.

Njihov prvi i jedini album “Nestvarne stvari” te je 1984. godine, kada je izašao, dobio nagradu ”Sedam sekretara SKOJ-a” (u to vrijeme najznačajnije i, zapravo, jedino državno priznanje koje su mogli dobiti rock muzičari), a kritika ga je proglasila jednom od najboljih debija u rocku do tada.

Međutim, još prije samog izlaska LP ploče, Luna je nestala sa scene. I otišla u legendu, vremenom poprimajući kultni status.

Grupa Luna, 1984

U dokumentarcu ”Maske” Tišma je objasnio okolnosti nenadanog izlaska ove grupe na Exitovu binu, 2004. godine, u svjetlu njegovog već davnašnjeg i potpunog povlačenja sa muzičke scene. Taj ‘bilo je emotivno i posebno, ali nikada više’ trenutak, opet neočekivano – ima nastavak.

Predrag Popović, Saša Rakezić i Goran Tarlać, kao autori, i Društvo ljubitelja popularne kulture iz Beograda, kao izdavač, predstavili su monografiju “Ogledala Lune” (po istoimenoj pjesmi sa albuma) i tim povodom okupljena je originalna četvorka grupe – Slobodan Tišma (vokal), Jasmina Mitrušić Mina (klavijature), Ivan Fece Firči (bubnjevi) i Zoran Bulatović Bale (gitara).

Grupa Luna, 2017

Zakazana su dva njihova nastupa, 30. marta u klubu Mikser House u Beogradu, te 31. marta u novosadskom Firchie Think Tank studiju.

Neće to biti senzacija (kao, recimo, da se na scenu vraća Azra sa Štulićem), ali će za sretnike koji budu sa Lunom u tim večerima emotivni naboj biti jednak.

Na fotografijama: Luna iz 1984. i Luna danas (u jednakom poretku)