Dino-Merlin

Dini Merlinu Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva

Muzika BiH Show Time

Odluka o dodjeli “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”, najvećeg godišnjeg priznanja, donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća, a u oblasti kulture i umjetnosti dobitnik je bosanskohercegovački kantautor Dino Merlin.

Dino Merlin trenutno boravi u Švedskoj, gdje je vikend koncertom u dvorani Baltiska Hallen u Malmöu u subotu 11.3. počelo martovsko putovanje ”Hotela Nacional po ovoj skandinavskoj zemlji. Naredne subote, 18. marta, slijedi koncert u Göteborgu, te kao zadnji, 25. marta, nastup u dvorani Stadium Arena u Norrköpingu.

Dino Merlin - laser show

U obrazloženju dodjele nagrade navodi se: “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, kao najviše društveno priznanje za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, dodjeljuje se Edinu Dervišhalidoviću – Dini Merlinu, koji je u posljednje tri decenije svojim umjetničkim radom dao ogroman doprinos razvoju kulture, ne samo kao najveća regionalna estradna ličnost u regionu, već kao autor i izvođač koji kroz svoj umjetnički opus na najbolji način promoviše Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, kulturu i tradiciju”.

“Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” dodjeljuje se svake godine na dan 6. aprila istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu postignute u svim područjima društvenog života. Priznanja se tradicionalno uručuju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici.

Neki od dosadašnjih dobitnika Šestoaprilske nagrade iz svijeta kulture su: Indexi, Kemal Monteno, Danis Tanović, glumica Nada Đurevska, Meša Selimović, Mak Dizdar, Alija Isaković, Derviš Sušić, Abdulah Sidran, Duško Trifunović, Izet Sarajlić, Tvrtko Kulenović, Ljiljana Molnar (operna pjevačica), Helena Uhlik – Horvat (kostimografinja i baletna solistica), Zdenko Lešić, Oscar Danon (kompozitor i dirigent), Ibrahim Spahić (osnivač i predsjednik Međunarodnog festivala Sarajevska zima) Nermina Kurspahić…