Mali ducan strave

Američka horor rock komedija na BH turneji

Cooltura Gledam

Originalni mjuzikl Little Shop of Horrors / Mali dućan strave, prvi put postavljen na Broadwayu 1982. godine, u martu gostuje u BiH sa četiri izvedbe, u Banja Luci, Doboju, Mostaru i Sarajevu.

Tvorci čuvenog mjuzikla su Alan Menken i Howard Ashman, kompozitor i tekstopisac “Male sirene” i “Ljepotice i zvijeri”, i predstava sa rock muzikom šezdesetih, nizom komičnih likovi i talentiranom mladom postavom iz Chicaga sigurno će oduševiti BH publiku svih uzrasta.

Prvo izvođenje, u okviru kratke turneje u Bosni i Hercegovini, “Mali dućan strave” kuće” će imati na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banja Luci, 20. marta, dan poslije, 21. 3., u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje, zatim 23. marta u Narodnom pozorištu Mostar, te 24. 3. na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Mali ducan strave HNK Split
Splitska izvedba mjuzikla Mali dućan strave

Muzičko-scenska verzija Little Shop of Horrors je nastala inspirirana istoimenim filmom, crnom komedijom Rogera Cormana iz 1960., a uspješnost ovog mjuzikla na off-Broadway sceni rezultirala je i novom filmskom verzijom u režiji Franka Oza (1986.). Priča o biljci koja se hrani ljudskom krvlju i iskorištava naivnost ali i pohlepu skromnog njujorškog prodavača cvijeća kako bi uništila čovječanstvo, stekla je svjetsku popularnost te imala izvedbe Broadwayju, West Endu i brojnim drugim prestižnim pozornicama ovog žanra – uključujući zagrebačku ”Komediju”.

Naime, na sceni ovog kazališta je još u februaru 2003. godine priređena adaptacija ovog komada u izvedbi ansambla, orkestra i pjevača ”Komedije”, a zanimljivo je  da su ”Mali dućan strave” u oktobru prošle godine postavili, u zajedničkoj produkciji, splitski gimnazijalci, Astor College iz Dovera i Hrvatsko narodno kazalište Split.