nanočestice

Stvarnost ili želje: revolucija u liječenju tumora

Metropol Zdravlje

Rusi tvrde da su zajedno sa evropskim kolegama pronašli revolucionarni način da istovremeno dijagnosticiraju i liječe rak, koristeći nanočestica silicija uz uz pomoć ultrazvuka i ne šteteći zdravim ćelijama.

“Pronašli smo blaži režim terapijskog dejstva na ćelije raka koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali, sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarćelijskih organela nanočesticama”, rekao je Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov za ”Sputnjik”.

Tim pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka stvorio je posebne nanočestice od silicija, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za otkrivanje i za uništavanje raka, uz pomoć ultrazvuka, bez invazivnih operativnih zahvata.

Glavni problem ovakvih metoda u liječenju raka, kažu naučnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često djeluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore, već i zdrave ćelije. Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče.

Ruski stručnjaci su riješili taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicija obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze. Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poređenju s njihovim “golim” pandanima nego i svijetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju.

Teranostika (od “terapija” i “dijagnostika”) se primjenjuje u otkrivanju i liječenju više vrsta onkoloških bolesti, ali ne bi trebalo očekivati da nanočestice uđu u medicinsku praksu tako brzo, jer predstoji niz kliničkih ispitivanja na životinjama i ljudima.