Azurni prozor

Razorni vjetrovi srušili Azurni prozor

Metropol Samo urbano

Čovjek se konačno riješio jednog zanimljivog čuda prirode. A i šta će nam?! Nije davao naftu, u njemu nije bilo zlata niti je na bilo koji način mogao puniti džepove pohlepnih tajkuna.

Olujni vjetrovi srušili su Azurni prozor, zadivljujuću prirodnu stjenovitu formaciju na obali malteškog otoka Gozo, objavili su tamošnji mediji. Znali smo iz geoloških izvješća da je ta znamenitost oštećena prirodnom korozijom i da bi se ovo moglo dogoditi, rekao je premijer Joseph Muscat. “Taj tužni dan je stigao”, objavio je na Twitteru.

Azurni prozor

Azurni prozor je bila velika stijena s prirodnim lukom u sredini zbog čega je i dobila takvo ime. Zadivljujući oblik stvoren je prije nekoliko hiljada godina urušavanjem dviju vapnenačkih špilja. Azurni prozor pojavio se kao prirodna scenografija u nekoliko filmova i u popularnoj televizijskoj seriji ”Igra prijestolja”. Prije malo više od godinu dana odlomio se dio stijene, što je bio znak da je formacija krhka i nagovještaj njezina skorog urušavanja.

U pokušaju da odgode neizbježno, malteške su vlasti u siječnju uvele kazne za osobe koje se penju po stijeni. Ali, čovjek je ipak presudio, makar to bila drugačija izvedba – jer može li neko opovrgnuti da sve ove silne oluje, tornada i tajfune koji haraju planetom nije prouzročila njegova pohlepa?