Indexi, dokumentarni film, ekipa

Napokon dokumentarni film o kultnim Indexima?

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Jedan od najznačajnijih muzičkih sastava ovih prostora imao je nesreću da neki ključni događaji iz njegove karijere nisu trajni zabilježeni, a drugi zapisi nisu sačuvani, pa dokumentarni film o Indexima treba postati novi veliki i trajni spomenik djelima koja su nam ostavili.

Svi se slažu da Indexi spadaju među nekoliko najvažnijih i najvećih muzičkih grupa naših prostora u dvadesetom stoljeću.

Neposredna i osobna svjedočenja koja to potvrđuju, međutim, sve više blijede i jedino što možemo još ostaviti budućim generacijama, koje takođe trebaju znati vrijednost ove sarajevske grupe, jesu nepristrani, temeljiti i analitički dokumenti.

Eto, baš to će, uvjereni smo, biti dokumentarni film o Indexima, na kojem je počeo raditi autorsko-produkcijski tim BHRT-a.

Indexi, dokumentarni film, pocetak snimanja

Pod vodstvom urednice dokumentarnog programa Antonele Pehar-Šimunović, osnovu tima čine čak tri reditelja – veteran Dinno Kasalo, poznat još kao umjetnik fotografije (što nije nevažan detalj u ovoj priči) te uzdanice ove televizijske kuće iz nove generacije, Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić, autori nekoliko vrlo zapaženih muzičkih dokumentaraca u zadnjim godinama.

Najveći broj pjesama koje su Indexi snimili urađen je u studijima Muzičke produkcije RTV Sarajevo (danas BHRT), dosta video materijala je pohranjeno u arhivu ove kuće, pa je nekako očekivano da otuda i krene projekt dokumentarnog filma o njihovoj karijeri. Nažalost, poznata je priča o finansijskim problemima BHRT-a, ali ostaje ufanje u drugi adut, koji nema cijenu: srce i duša spomenute ekipe. Filmski autori u ovoj zemlji su i prije znali uraditi velika djela, bez obzira na tako trivijalne probleme kao što je novac. Indexi su dovoljna inspiracija da se opet uhvate s tim u koštac.

Fotografije: ekipa dokumentarca (naslovna) i detalj sa snimanja (Miro Pilj, tekstopisac)