Duldung blues, Zoran Janković i Boris Rabrenović

Izbjeglički blues iz ‘njemačkog predsoblja’ po istinitoj priči

Glas.ba RTV

Beogradski gitarista Boris Rabrenović, učenik legendarnog Točka i član ”izbjegličke” rock grupe Trovači, nakon što je slučajno čuo glas romskog pjevača Zorana Jankovića, dobio je ideju o zajedničkom izbjegličkom ”Duldung bluesu”.

Boris sa bratom Dankon svira u Trovačima, nama ovdje uglavnom nepoznatima, ali sa 4 studijska albuma i oko 350 koncerata od 2003. godine, kada su nastali, opravdava tvrdnju da su ”najuspješniji postjugoslavenski novotalasni bend sa Zapada”.

Boris je na nekoj zabavi u Kelnu prvi puta čuo glas romskog pjevača Zorana Jankovića, koji nastupa sa sinom i unukom. Njegov ‘tamni blues u glasu poput Šabana Bajramovića bio je trenutna inspiracija za pjesmu ”Duldung blues”.

Naime, Zoran je ‘duldungaš’. To znači da mu u pasošu već dvije godine stoji Duldung, u prijevodu – trpljenje. Njemačka trpi Zorana. A može ga izbaciti svakog trenutka – napisao je na jednom ”njemačkom a našem” portalu Dragoslav Dedović, pa, u nastavku, sjajno objasnio – Onaj ko nikada nije bio u predsoblju neke zemlje ne zna šta znači ta vrsta neizvjesnosti. Na životnu priču kolege, Boris odgovara pjesmom. I u njoj se otkriva sve ono što je u temelju osjećanja svijeta neprivilegiranih ljudi: želja da se živi, bojazan da tu života nema. I volja da se pjesmom to kaže.

Autor spota je bubnjar Trovača Aleksandar Glišić, a video je premijerno objavljen početkom 2017.