Zov kukavice, detektivski roman

Preporuka za vikend knjigu: detektivski roman ‘Zov kukavice’

Čitam Cooltura

Pravi knjigoljupci su ovo već davno pročitali, ali njima ionako malo knjiga treba preporučivati. Za ostale, kojima ponekad naleti vikend kada ne znaju šta bi sa sobom, ovo je preporuka romana koji se i proguta za dva-tri dana.

Pisac detektivskog romana “Zov kukavice” (Mozaik knjiga, 2013.), kako već vjerovatno svi znaju, nije Robert Galbraith (kako je zvanično navedeni autor), niti muškarac, nego ga je pod pseudonimom napisala J. K. Rowling, znamenita autorica serijala o Harryju Potteru.

U anonimnosti je uživala svega tri mjeseca od izlaska knjige i za to vrijeme prodala oko 8500 primjeraka svog detektivskog romana. Onda je na Twitteru otkriven njen identitet, a prodaja krimića preko noći skočila 4000 posto, zbog čega je izdavač ‘Little Brown’ izbacio novih 140.000 primjeraka i, naravno, sve je brzo planulo. Ipak, slavna književnica je postigla šta je htjela: 90 dana njezin su roman čitali i hvalili kao prvijenac nepoznatog novog autora. Uspješno je prešla iz slave u anonimnost pa opet u slavu, iz dječje litarature u književnost za odrasle, odali su joj priznanje za to šta je napisala, a ne zato što ga je ona napisala.

Ako se još niste odlučili da prihvatite preporuku, evo i kratkog sadržaja:

Kad se manekenka problematična ponašanja baci sa svojega snijegom prekrivena balkona u londonskom Mayfairu, svi će pretpostaviti da je riječ o samoubojstvu. Međutim, njezin brat ne dijeli opće mišljenje i unajmljuje privatnog istražitelja Cormorana Strikea da se pozabavi slučajem. Strike je ratni veteran – ranjen kako fizički tako i psihički – i život mu je u rasulu. Raspada mu se ljubavna veza, posao mu baš i ne ide i slučaj istrage smrti poznate manekenke učinit će mu se poput pojasa za spašavanje. No dobar honorar neće biti lako zaraditi: što dublje bude ulazio u neobičan svijet mlade manekenke, stvari će postajati sve mračnije i Strike će se približiti otkriću šokantne tajne i ući u samo srce opasnosti…

Dakle, napet, otmjen krimić smješten u ozračje Londona – od mirnih ulica Mayfaira do pabova u pokrajnjim uličicama East Enda i vreve Sohoa – ”Zov kukavice” izvanredna je knjiga koja vam može uljepšati predstojeći vikend.