You Tube TV

Zbogom televizori? Zabava se preseljava na You Tube!

21. vijek Tehnologija

Najveći svjetski internet videoservis pripremio je ”YouTube TV”, koji će korisnicima omogućiti praćenje uživo programa nekih od najgledanijih televizijskih kanala, što je početak otvaranja novog poglavlja u svijetu zabave.

Kako je objavila Svjetska organizacija operatera (GSMA), do kraja ove godine broj ljudi koji koriste mobitele će prijeći famoznu granicu od 5 milijardi. A među njima više od 55% procenata koriste mobilni internet, dakle to je ”publika” od 2,75 milijardi ljudi!!!

Teško je procijeniti kada će kućni TV uređaji i desktop kompjuteri postati prošlost, ali svijet se definitivno i sve brže preseljava na mobilnu komunikaciju.

U tom svjetlu možemo posmatrati poslovnu orijentaciju uprave YouTube kanala, koja navodi da će korisnici novog servisa dobiti uslugu live i neograničenog praćenja programa televizija ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN, kao i mnoge regionalne, sportske i kablovske televizijske kanale.

U objavi se navodi kako će se ”YouTube TV” moći gledati na kompjuterima, tabletima i pametnim telefonima, a neovisno o memoriji uređaja će moći i neograničeno snimati gledani program, te će se usluga naplaćivati 35 dolara mjesečne pretplate za šest korisnika.

Ako ovome dodamo da You Tube sve češće uživo prenosi neke atraktivne rock koncerte i druge entertainment događaje, očito je da će se svijet zabave sve intenzivnije preseljavati na mobilne tehnološke opcije.

Koliko se brzo smjenjuju inovacije, više ne znamo kad i sa čime je počela nova tehnološka budućnost. Gdje će nas dovesti, teško je i pretpostaviti…