Ptice kao mi, senzacija iz BiH ravna nagradi Oscar

Film & Foto & TV Show Time

BiH je bila ponosna 2001. kada je Danis Tanović dobio Oscara za film ”Ničija zemlja”. Danas BiH može biti jednako ponosna – zbog prvog cjelovečernjeg animiranog filma u 3D tehnologiji, prvog takvog ostvarenja i u cijelom regionu.

Da je ova vijest stigla iz Zagreb Filma, također bi bila senzacionalna, ali i, na neki način, očekivana.

Zagrebačka produkcijska kuća svjetskog glasa već 64 godine proizvodi animirane filmove, među kojima je znameniti serijal ”Profesor Baltazar” i kratki film ”Surogat” Dušana Vukotića, koji je 1962. nagrađen Oscarom, što je bio prvi zlatni kipić koji je stigao na Balkan. Istina, čuvena ”zagrebačka škola animiranog filma” specijalizirala se za kraće forme, ali više od 600 animiranih filmova, 14 igranih i stotine dokumentarnih znači ogromno iskustvo i umjetnički potencijal koji su mogli u jednom trenutku rezultirati i spektakularnim cjelovečernjim filmom za internacionalnu distribuciju.

Ptice kao mi, Birds Like Us

Senzacija se, pak, dogodila u BiH i zove se – 3D animirani film ”Ptice kao mi” (”Birds Like Us”).

Zašto o njemu govorimo u tom tonu? Samo desetak najvećih svjetskih kinematografija kontinuirano produciraju cjelovečernje animirane filmove, a još dvadesetak su proizvele po jedan ili dva. U krug ovih drugih sada ulazi i BiH.

”Ptice kao mi” urađen je u produkciji sarajevske kuće Prime Time, a njegov završetak je ozvaničen današnjom zatvorenom projekcijom u sarajevskom kinu Cinema City.

Film je režirao Faruk Šabanović, koji je u knjizi ”Govor ptica” Farida al-Din Muhamaad Attara našao inspiraciju za scenario na kojem je radio sa svjetski nagrađivanom scenaristicom Olivijom Hetreed i poznatom producenticom Cat Villiers, a ona je (spomenimo to kao simboličnu paralelu) bila producentica Danisove ”Ničije zemlje”.

Faruk Šabanović
Faruk Šabanović

Pored bh. verzije filma, u decembru 2016. godine završena je i verzija na engleskom jeziku, u kojoj su glasove animiranim likovima dali brojni poznati glumci, među njima Jeremy Irons, Jim Broadbent i Alicia Vikander.

Muziku za film kreirali su Timothy Bruzon (ex art rock grupa Wave Machines) i slavni rock muzičar Peter Gabriel (ex Genesis), a sound design i miksanje su urađeni u Londonu, pod vodstvom Eilama Hoffmana (nagrađen Oscarom za isti posao u filmu ”Gravity”).

Sve ovo ilustrira veličinu projekta ”Ptice kao mi” i film će, zahvaljujući koprodukcijskom sudjelovanju turskih, britanskih i američkih kuća, sigurno ostvariti značajan rezultat u internacionalnoj distribuciji.

Budući da smo ovaj trenutak označili povijesno velikim za BiH kinematografiju, spomenimo sve glumce koji su glasom sudjelovali u domaćoj verziji filma: Izudin Bajrović, Zana Marjanović, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Muhamed Hadžović, Alija Alović, Boris Ler, Zoka Čatić, Arma Tanović, Maja Salkić, Sanjin Milavić. Na kraju, čestitke idu i Ameli Ćuhara, koja je vodila sinhronizaciju i imala je co-režisersku ulogu u filmu.

Autori su završili i film sada kreće u ‘svoj život’, dok nama ostaje osjećaj ponosa i još jedan trenutak optimizma u ovom bremenitom vremenu.

Ptice kao mi, plakat