Kurt Cobain, zadnji nastup u Ljubljani

Vremeplov: 40 godina Atomaca, ratni BH Eurosong, Nirvana…

GPS za dušu Vremeplov

Ovaj datum, 27. februar, vrlo je interesantan za svijet muzike. Popularni Atomci su tada rođeni, Nirvana je u Ljubljani odsvirala svoj zadnji koncert, održan je nesvakidašnji Eurosong u ratnom Sarajevu i pojavilo se prvo izdanje Haustora.

Na današnji dan 1993. godine u ratnom Sarajevu, potpuno okruženom i blokiranom od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija, održan je prvi izbor pjesme koja će samostalnu BiH predstavljati na Eurosongu.

Voditeljica finalnog programa izvedenog u studiju Televizije BiH bila je Ismeta Dervoz, a muzički urednik legendarni pionir sarajevske muzičke produkcije, Dejan Zagorac. U programu su, među ostalima, nastupili Dražen Žerić, Alma Čardžić, Mahir Paloš, Muhamed Fazlagić Fazla te Davorin Popović u tri navrata – kao solist, zatim zajedno s braćom Edom i Adijem Mulahalilovićem i u vokalnoj grupi koju su još činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

Pobijedio je Fazla s pjesmom Dine Dervišhalidovića “Sva bol svijeta” i u Millstreetu u Irskoj pjevao je za BiH 15. 5. 1993. Ako niste znali: Prvi BiH Eurosong po mnogo čemu je bio jedinstven. Zbog snajpera i ograničene mogućnosti kretanja unutar samog grada, većina autora koji su na natječaj prijavili ukupno čak 43 pjesme diktirali su ih telefonom uredniku BiH Eurosonga. Finalni program u TV studiju održan je pak uz napajanje strujom iz generatora i na minus 17 stupnjeva, jer grijanja nije bilo, dok je slika direktnog prijenosa stigla tek do manjeg dijela zemlje, ako su ga gledatelji uopće mogli pratiti, jer većina, također, nije imala struje.

Svoj posljednji koncert u karijeri kultna američka grunge grupa Nirvana održala je 27. 2. 1994. u ljubljanskoj dvorani Tivoli!!!

Grupa je bila na turneji na kojoj je promovirala svoj treći album “Utero”. Naredni koncert, poslije Ljubljane, bio je predviđen za 1. 3. u Minhenu. Međutim, pjevaču Kurtu Cobainu dijagnosticiran je bronhitis i laringitis te je nastup otkazan. Svejedno, Nirvana je otputovala u Rim, na naredni planirani koncert.

Na veliku žalost fanova, ni ovdje nije bilo nastupa, jer je 4. 3. Cobain hospitaliziran zbog reakcije na propisani lijek kojeg je uzeo u kombinaciji s alkoholom. Turneja i cijela serija zakazanih koncerata u Velikoj Britaniji definitivno su otkazani te se grupa vratila u Ameriku. Epilog je poznat – 8. 4. Cobain je pronađen mrtav u svome domu u Seattleu, nakon što se ustrijelio u glavu.

Zanimljivo, njihov ljubljanski koncert, kao posljednji ikada izveden, ne spominje se u svim biografijama Nirvane, a neobično je da i ovaj zadnji zabilježeni live snimak Kurta Cobaina na You Tube kanalu nikada nije postao ”milionski”, poput nekih drugih, potpuno besmislenih.

U vremeplovu još:

Na današnji dan, 27. 2. 1977. osnovana je hard rock grupa Atomsko sklonište. Prva postava: Saša Dadić (bubnjevi), Buco (Bruno Langer, bas i vokal), Dragan Gužvan i Serđo Blažić Đoser kao pjevač.

U izdanju Jugotona, 27. 2. 1981., a dvije godine nakon što je osnovana, zagrebačka novovalna grupa Haustor objavila je svoje prvo diskografsko izdanje – singl s pjesmama “Moja prva ljubav” i “Pogled u BB” (skraćenica od ‘bolja budućnost’).

U JM studiju u Zagrebu grupa Psihomodo pop je na današnji dan 1991. završila snimanje pjesama za svoj treći studijski album “Tko je ubio Mickey Mousea?”.