maska_moj stav

Osobni stav: Ovo je samo plodno tlo za lijenost

Brbljaonica Show Time

Nigdje patetičnijih umjetnika nego kod nas. Nigdje više filozofa, umjetnika, fotografa, književnika, glumaca “artista”, boema nego ovdje.

Pitam se samo, gdje je konkretan rad?

Svi po televizijama i radio stanicama palamude, prosipaju neku filozofiju i diče se sa ublehom. Tako da priča kako je Sarajevo plodno tlo za umjetnost pada u vodu! Ovo je samo plodno tlo za lijenost, kafenisanje i pušenje trave. Čast izuzecima koji se predaju istraživanju sebe kroz maksimalni rad, oni kojima nije prvobitni cilj popularnost već progres, trenutak stvaranja i davanja. Tako ih je malo da ih možeš na prste prebrojati i najčešče se ne forsiraju po medijima, kada nemaju stvarno konkretan rad!

Svi hoće da budu posebni! Zašto nije jedan moler poseban ili pekar, koga boli k. što si umjetnik itd !!! Koga boli k. i da si mega popularan, ko te jebe! Ako se baviš umjetnošću, onda to debelo opravdaj i to sa konstantnim mukotrpnim radom i svakodnevnom progresijom, a ne doživljavaj umjetnost kao neku ležernost koja ti je Bogom data, nabijem ja taj stav na onu stvar i povraća mi se od toga!

Toliko se puta uspaničim misleći kako ne dajem dovoljno, kako trebam još više da radim i onda zadajem još više i više intenzivnog rada, jer ko sam ja da sebe mogu nazvati umjetnikom? Šta ja to dajem pa da zaslužujem to zvanje? Svako zvanje zahtjeva konkretan rad pa tako i umjetnost.

Vanja Solaković, pjevač/autor grupe Činčila (objavljeno na FB profilu)