senzualne usne

Imena bendova – otvorene ili skrivene aluzije na sex

Ludometar Zanimljivo

Nazive grupa kao Sex Pistols, Machine Gun Fellatio, The Virgins, Cigarettes After Sex ili Pussy Riot ne treba tumačiti, ali iznenađujuće je da se za neka ‘bezazlena’ bendovska imena tvrdi da imaju skrivene seksualne aluzije.

Sex Pistols su od formiranja 1972. godine sablažnjavali javnost, ali to su činili samo u ‘starim dobrim manirima’ punk buntovnika, i to u takvoj mjeri da im je provokativni naziv benda ostao skoro nevin.

Machine Gun Fellatio (australski eksperimentalni alter-rock sastav, 1997.-2005.) bio je poznat po scenskom ludovanju i humorističnim tekstovima, a provokativno ime, koje u detaljnijem opisu znači ‘felacio brzinom automatskog pištolja’, daje neku ideju o stavu koji je prožimao rad benda (slika ispod).

Machine Gun Fellatio

Cigarettes After Sex (američki ambijentalni pop sastav, formiran 2008.) naziv je koji, zapravo, ima romantičarski prizvuk, za razliku od ruskih punkerica i feminističkih aktivistica iz Moskve, Pussy Riot, čiji naziv neposredno opisuje njihove provokativne gerilske perfomanse.

Kakvo je, pak, stanje kod nas?

Erotsku asocijaciju u nazivu grupe nailazimo kod sarajevskih rock teškaša Vatreni poljubac (čiji se kreator Milić Vukašinović puno intenzivnije seksom bavio u stihovima pjesama), zatim kod beogradskog Električnog orgazma (koji se seksom kao temom nije bavio), te kod ljubljanskog electro-pop sastava Videosex (1982.-92.) i sarajevskog rock benda Erogene zone.

Ona skrivena (i nepotvrđena) aluzija mogla bi biti u imenu beogradske new wave/synth pop grupe Laki pingvini (1982.-95.) – u kontekstu priče iz životinjskog svijeta da su ženke pingvina promiskuitetne.

Srećom, uprkos tom skromnom poigravanju sa seksualnim aluzijama, barem nam je rock u svom muzičkom izrazu uglavnom uvijek bio vrlo potentan.

A sada svjetski primjeri – koji će vas sigurno zabaviti.

Pravim imenom William Bruce Rose, pjevač hard rock grupe Guns n’ Roses poznatiji je po imenu koje je kao 20-godišnjak zvanično u matične knjige upisao kao Axl Rose. Biografi kažu da je nastalo od imena njegove tadašnje grupe AXL, no cijelo vrijeme se špekulira da je AXL ROSE anagram od ORAL SEX. Zlobnici, pak, tvrde da on nikada nije bio toliko pametan za takvu ‘maštovitost’.

whitesnake

Britanski hard rock bend Whitesnake je 1978. osnovao pjevač David Coverdale, ranije frontmen grupe Deep Purple. Zašto baš ‘bijela zmija’ jednako je pitanju zašto baš ‘bijelo dugme’, ali na česta pitanja novinara otkuda takav naziv grupe, Coverdale je jednom prilikom odgovorio: From my penis. I dodao – da je rođen u Africi, grupa bi mu se zvala Blacksnake. U ovoj priči vjerovatniji je pjevačev sarkazam, ali legenda je ostala.

Američki post punk bend The Flaming Lips (formiran 1983.) mogao bi sa svojom idejom ‘vatrenih usana’ parirati našem Vatrenom poljupcu, no tvrdokorni rock leksikolozi tvrde da se američka kovanica odnosi na ženski spolni organ.

WASP

O imenu heavy metal benda W.A.S.P. iz Los Angelesa ima nekoliko špekulacija o značenju tog akronima. Jedno je “White Anglo-Saxon Protestants”, što je oznaka bijelih Amerikanaca englesko protestantske vjere (i provlači se kroz brojne rasističke sukobe), a pretpostavka je temeljena po stihovima pjesme “Show No Mercy” na prvom singlu grupe, koji glase “White Anglo-Saxon / A violent reaction”. Drugo tumačenje glasi ”We Are Sexual Perverts”. Je li opet u pitanju situacija da ‘dokoni pop i jariće krsti’?

Zbog te mogućnosti, možda ponajviše možemo vjerovati onome što tvrdi pjevač/gitarista Blackie Lawless da su imenicu wasp (osa, zolja) razdijelili tačkama, jer to niko ranije nije učinio (što, ipak, nije istina, jer je dvije godine prije njih osnovan R.E.M.), e da bi se svi pitali o značenju toga.