Demofest 2017

ZAA i M.O.R.T. snimaju himnu Demofesta

Muzika BiH Show Time

Banjalučki Demofest će za ovogodišnji deseti rođendan dobiti vrlo poseban muzički poklon – himnu koju će zajedno snimiti raniji festivalski laureati, sinjski M.O.R.T. i kruševački ska/dub/punk/jazz sastav ZAA.

ZAA su na Demofestu 2009. osvojili treći nagradu i to im je bilo dovoljno za početak uspješne karijere: do sada su snimili tri albuma, ”ZAA” (2010), ”Good Things” (2011) i ”What About” (2014).

Punkersko blueserski M.O.R.T. je, pak, 2013. godine pobijedio na Demofestu i istog ljeta objavio demo album ”Vrhunsko dno”. U ljeto naredne godine objavljuju album ”Odjel za žešće” koji je dobio odlične kritike i epitet ‘albuma godine’ većine hrvatskih medija, pa pobjeđuju na Rock-Off festivalu i sve im to 2015. donosi nominaciju za diskografsku nagradu Porin u kategoriji novi izvođač.

Njihove muzičke sudbine potvrđuju da je žiri Demofesta imao dobar nos za prepoznavanje nove generacije kvalitetnih bendova u regionu, a oba sastava (čiji članovi su stigli u Banja Luku) uzvratili su, eto, poklonom Demofestu koji im je bio značajna odskočna daska.

Banjalučki festival je na današnjoj presici obznanio još jednu zanimljivu novost.

“Odlučili smo da malo proširimo Demofest priču, pa će festival tako pored glavne ‘Basstion’ bine, na kojoj će takmičiti 30 demo bendova, dobiti još jednu binu. Ova manja, tzv. ‘Beton’ bina, biće smještena na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, tamo gdje je sve i počelo. Na ovoj bini će se takmičiti 20 demo bendova, a dva najbolja će zatim nastaviti takmičenje u finalu na velikoj bini”, otkrila je Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Uz odluku glavnog festivalskog sponzora, Banjalučku pivaru, da festival podrže minimalno u naredne tri godine, kao rezultat ovog najcjenjenijeg regionalnog demo festivala možemo očekivati samo najbolje rezultate – još više novih mladih rock snaga u BiH i okolnim zemljama.