Tarik Filipović i Ćiro Blažević

Da ti Tarik ispriča o Ćiri, sine moj!

Cooltura Gledam

Nova autorska predstava jednog od najpoznatijih glumaca u regiji i TV zvijezde Tarika Filipovića ”Ćiro” premijerno će biti izvedena prvo u Ćirinom, potom u Tarikovom rodnom gradu.

Kako se iz naslova da naslutiti, Tarik na scenu donosi specifični portret jedinstvene pojave u našem nogometu, legendarnog Ćire Blaževića. O njemu godinama kruži više urbanih legendi nego o bilo kojoj drugoj osobi iz sportskog svijeta, a vjerovatno i javnog života općenito.

I, eto, kao plod dugogodišnjeg prijateljstva sa Ćirom, Tarik Filipović nudi teatarskoj publici da u njegovoj glumačkoj i autorskoj interpretaciji (ali i iz ugla strastvenog nogometnog navijača) na još jedan način upozna ‘trenera svih trenera’. Dakle, u svojoj monodrami Filipović interpretira Ćirinu osobenost, duhovitost, neponovljivi šarm, ali i ekscentričnost, no u isto vrijeme odaje počast ovom velikanu, otkrivajući šta je on značio za njega osobno kroz odrastanje.

Da bi simbolika njihove povezanosti bila upotpunjena, monodrama ”Ćiro”, u produkciji još jednog Tarikovog bliskog prijatelja i saradnika, Tomislava Kašljevića, premijerno će biti izvedena 3. marta u Travniku, rodnom gradu Ćire Blaževića, a dan poslije u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, glumčevom rodnom gradu.

Nakon ove dvije pretpremijere, krug se zatvara 10. marta u Zagrebu, gdje će monodrama biti izvedena u satiričkom kazalištu ”Kerempuh”, matičnoj kući Tarika Filipovića.