zadimljeni klub

Stop pušenju u BiH. Hoće li stradati muzički klubovi?

Metropol Zdravlje

Na zabrinutost ugostitelja i vlasnika muzičkih klubova u BiH da će im zabrana pušenja ozbiljno ugroziti posao, Udruženje PROI odgovara analizom koja pokazuje čak suprotne trendove u zemljama koje ovaj zakon imaju.

Otprilike s prvim najavama mogućnosti donošenja zakona o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima u Bosni i Hercegovini, na Facebooku je pokrenuta stranica ”Smeta mi”, kao dio projekta Udruženja PROI ”Ostvarivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz kontrolu duhana”, koji finansira Europska Unija.

Sada, kada je postupak već u ozbiljnoj zakonodavnoj proceduri, u medijima se sve češće pojavljuju rasprave o tome koliko će se potpuna zabrana pušenja u zatvorenim muzičkim klubovima i općenito ugostiteljskim objektima (među kojima su, takođe, brojni organizatori muzičkih programa) loše odraziti na njihov posao.

Činjenica jeste da se u BiH, tradicionalno, ne može zamisliti prva jutarnja kafa bez cigarete, a jednako tako ni klupski koncert bez krigle u jednoj i cigarete u drugoj ruci. U tom smislu u našim glavama još uvijek dominira ‘romantičarska slika’ zadimljenih mračnih barova u kojima se početkom prošlog stoljeća rađao jazz ili kasnijeg skoro sumornog ambijenta nekada kultnog londonskog Marquee kluba, u čijim pramenovima dima su odjekivali zvuci Hendrixove ili Claptonove gitare.

Keith Richards
Slika koja je nestala sa svjetskih rock pozornica, Keith Richards sa cigaretom među usnama

Činjenica, takođe, jeste da su u tom vremenu pušači bili brojčano nadmoćniji, jer je cigareta bila ‘cool’ i prvi znak zrelosti, pa niko nije ni želio voditi računa o nepušačkoj manjini i njihovim shvaćanjima ‘klupske romantike’.

Svjetski trendovi su danas potpuno drugačiji. Poput većine ostaloga, do nas često sporo pristižu, jer su, u ovom slučaju nepoželjni – zanimljivo, zbog našeg balkanskog kokuzluka. Naime, većina strastvenih pušača će reći da im je to još jedino zadovoljstvo koje sebi mogu priuštiti.

Bez rasprave o motivima ovdašnjih zakododavaca, koji se pokazuju vrlo ekspeditivnima (samo) u slučaju zabrane javnog pušenja, zakon u BiH je na pragu i povratka nema.

zadimljeni

Na pitanje je li, dakle, opravdana zabrinutost ugostitelja i vlasnika muzičkih klubova, hoće li im opasti posao, hoće li biti manje klupskih svirki, u uvodu spomenuti PROI tvrdi – neće!

U istraživanju koje je iniciralo ovo udruženje otkriva se da se u zemljama koje već dugo imaju zakon o zabrani pušenja dogodilo suprotno. Nakon prvobitnog ”šoka”, prometi u barovima, pubovima, klubovima i kafićima čak su povećani, jer su u njemu sada puno intenzivnije počeli sudjelovati i nepušači.

A njih je, statistika kaže, više od 770.000 u Federaciji BiH.

Iz udruženja PROI poručuju da moramo razlikovati taktike duhanske industrije i njihovu želju za profitom (koja ciljano najviše potiče rasprave i zabrinutost upravo vrlo brojne ugostiteljske branše) od stvarnih efekata zakona koji neće pogoditi ugostiteljske biznise, već će povećati njihove prihode i zaštiti zdravlje i uposlenika i klijenata.

Da zaključimo: Zabranjeno pušenje će uskoro biti najviše spominjana rock grupa u BiH. A ni Hladnom pivu neće opasti popularnost.